Foto: Fox News Channel

Fox News pudlar: Kritiken kring Nils Bildt är befogad

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagars rubriker och debatter pudlar nu tv-kanalen Fox News gällande hur de presenterade Nils Bildt.

– Kritiken är befogad, säger programledaren Bill O'Reilly i det senaste avsnittet av sitt program; The O'Reilly Factor.

Det var när den konservativa tv-kanalen Fox News presenterade Nils Bildt som svensk säkerhets- och politisk rådgivare som förvirringen uppstod. Han fick uttala sig som expert på svensk invandringspolitik, men varken Utrikesdepartementet eller Försvarsmakten kände till honom.

– Jag har inte jobbat för några svenska, statliga organ någonsin, säger han själv till Studio Ett i Sveriges Radio.

Trumps utspel mot Sverige

LÄS MER: Carl Bildt: Ingen aning om vi är släkt

Nils Bildt var också tydlig med att Fox News, enligt Bildt, valde titeln.

I den sista minuten av det senaste avsnittet av The O'Reilly Factor, programmet som Nils Bildt medverkade i, pudlar Fox News.

– Efter att Nils presenterades som svensk säkerhets- och politisk rådgivare av mig fick vi hård kritik. Kritiken var befogad. Vi borde ha klargjort att han inte har någon roll hos den svenska regeringen. Vi borde ha använt oss av en mer passande gäst, medger Bill O'Reilly.

LÄS MER: Nils Bildt: ”Fox News får ta på sig detta”

Programledaren understryker dock att han anser att bilden som gavs av Sverige stämmer med verkligheten. Han säger också att den svenska ambassadören bjöds in till programmet innan Nils Bildt blev inbokad. O'Reilly menar att den inbjudan fortfarande gäller.

Se klippet från Fox News Channel ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet