Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Arkivbild. Foto: Hasan Jamali/AP/TT

Frankrike inför sanktioner mot Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike meddelar på torsdagen att de inför sanktioner mot de 18 saudiska medborgare som kan kopplas till mordet på den journalisten Jamal Khashoggi, rapporterar Reuters.

Sanktionerna som införs innefattar resestopp men Frankrike flaggar för att det kan bli aktuellt att införa fler sanktioner, beroende på resultat av pågående utredningar om journalistmordet.

”Mordet på Khashoggi är ett extremt grovt brott, som dessutom går emot pressfriheten och de mest grundläggande mänskliga rättigheter”, skriver Frankrikes utrikesdepartementet i ett uttalande på torsdagen, rapporterar Reuters.

Saudisk journalist död

Man passade även på förklarar att sanktionerna syftar till att förhindra personerna som pekas ut från att resa in i hela Schengenområdet.

”Frankrike vill att sökarljuset riktas mot hur en sådan handling kan ha genomförts. Vi förväntar oss att saudiska myndigheter svarar detaljerat och uttömmande samt med transparens”, skriver franska UD.

Vapenexport till Saudiarabien stoppas

Tidigare under dagen meddelade det danska utrikesdepartementet att export av vapen och militärmaterial kommer att stoppas. Detta på grund av mordet på Jamal Khashoggi, samt kriget i Jemen.

– Jag anser att det nu är på tiden att vi skickar en klar signal också från europeiskt håll om att gränsen är nådd, sade utrikesminister Anders Samuelsen.

Sedan tidigare har både Tyskland och Norge stoppat sin export till landet. I Sverige finns ännu inget förbud mot vapenaffärer till Saudiarabien, men det har inte heller getts tillstånd för några nya affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet