Ingrid Levavasseur, på bilden omgiven av sina anhängare, blir toppnamn för Gula västarna när de nu utmanar president Macron och hans parti i årets EU-valet. Foto: Francois Mori/AP/TT & Ludovic Marin/AFP/TT

Frankrikes Gula västarna ställer upp i EU-valet – kan bli vinst för Macron

Uppdaterad
Publicerad

Den franska proteströrelsen Gula västarna har bestämt sig för att ställa upp under egen flagg i vårens EU-val. Initiativet sår dock ny splittring inom den egna rörelsen – och motsägelsefullt nog kan deras kandidatur i stället visa sig bli en vinstlott för Gula västarna huvudmotståndare: president Emmanuel Macron.

Nu är det officiellt. Gula västarna, proteströrelsen som skakat Frankrike i över två månader, har nu lanserat sin egen kandidatlista inför EU-valet den 26 maj.

”Vi vill inte längre underkasta oss beslut på europeisk nivå eller diktat från finansmoguler och teknokrater som glömt bort det viktigast: människan, solidariteten och planeten,” skriver initiativtagarna i ett uttalande.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Vänder sig mot Macron

Gula västarnas emellanåt våldsamma demonstrationer inleddes i protest mot ett stigande pris på bensin och diesel men har växt till en landsomfattande rörelse som motsätter sig det mesta i president Emmanuel Macrons politik.

De menar att Macron är ”de rikas” president som inte bryr sig om ”de vanliga” franska arbetarna.

”[Vi måste] transformera ilskan till ett mänskligt politiskt projekt som kan erbjuda fransmännen lösningar,” skriver de.

Kan bli vinstlott för presidenten

Rörelsen hoppas dra till sig många väljare som är besvikna på de etablerade partierna och även leda till ett högre valdeltagande, då många av de gula västar som manifesterar runt om i landet är uttalade soffliggare.

Paradoxalt nog kan dock en av initiativets stora vinnare i slutändan bli just rivalen Macron och hans eget parti, centerpolitiska La république en marche (LREM), medan hans motståndare riskerar fortsatt splittring.

– Gula västarnas stöd växer ju längre bort man rör sig från mitten av det politiska schackbrädet. Man kommer alltså troligen att ta röster främst från Nationell samling* och den yttersta vänstern, förklarar Emmanuel Rivière, vd för dataanalysföretaget Kantar Public France för Le Monde.

Kritik i de egna leden: ”Val förändrar inget”

I nuläget har Gula västarna tio aktiva kandidater till Europaparlamentet, men målet är att samla ihop ett åttiotal namn den kommande månaden. Överst bland kandidaterna återfinns den 31-åriga undersköterskan Ingrid Levavasseur, som blivit en av Gula västarnas mediala talespersoner.

Alla inom rörelsen är dock inte med på tåget. Flera andra frontfigurer har aktivt tagit avstånd från Levavasseur och kandidatlistan och menar att detta är fel väg av rörelsen att gå.

– Tro inte att det är genom val som ni kommer att förändra något överhuvudtaget, säger exempelvis Maxime ”Fly Rider” Nicolle, en av rörelsens mest färgstarka personligheter, i en video på Facebook.

*Tidigare Nationella fronten, högerpopulistiskt parti lett av Marine Le Pen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet