Foto: Eric Feferberg, TT

Fransk polis: Hundratals gripna efter lördagens demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en stökig demonstration i Paris under lördagen som förknippas med ”gula västarna”.

När dagens oroligheter hade lagt sig i Paris framåt kvällen meddelade inrikesministern att 135 personer hade skadats, rapporterar AP. Över 1 700 personer uppges ha gripits runt om i landet.

Protesterna började som ett sätt att ventilerar ilska över höjda bränslepriser men har nu övergått till att mer handla om allmänt missnöje över president Macron. Demonstrationerna har den senaste veckan blivit allt mer våldsamma.

Myndigheter befarade på förhand att sammandrabbningar skulle ske under dagens demonstration och därför höll Eiffeltornet, affärer, museer och tunnelbanestationer stängt. Även fotbollsmatcher och konserter ställdes in.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner hade tidigare uppgett att han förväntade sig ”bara ett par tusen människor” demonstranter, men att det finns ”ultravåldsamma individer” bland dessa. Men enligt vice inrikesminister Laurent Nunez samlades totalt 31 000 personer på flera platser i Frankrike.

På lördagsmorgonen rapporterade nyhetsbyrån Reuters om att polis använt tårgas mot demonstranter som försöker nå presidentpalatset och att sköldar användes för att trycka tillbaka människorna.

Efter att bilar har satts i brand, affärer plundrats och Triumfbågen vandaliserats lovar Christophe Castaner ”nolltolerans” mot människor som vill skapa kaos. Enligt polis har både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltagit i våldsamheterna i Paris förra helgen.

Totalt 1 385 personer uppges ha gripits och 118 demonstranter och 17 poliser har skadats, skriver TT.

90 000 poliser i tjänst

Premiärminister Édouard Philippe träffade på fredagskvällen representanter för ”Gula västarna” som har uppmanat folk att inte ansluta sig till protesterna. Efter mötet sade en talesperson för rörelsen att premiärministern lyssnat på deras krav och lovat att ta dem vidare till presidenten.

– Nu väntar vi på herr Macron. Jag hoppas att han kommer att tala till det franska folket som en fader, med kärlek och respekt, och fatta starka beslut, sade talespersonen Christophe Chalencon.

Enligt Édouard Philippe var 90 000 poliser i tjänst inför protesterna, varav 8 000 bara i Paris.

– Det finns folk som aldrig tidigare har demonstrerat och det finns de som är ”proffsdemonstranter”, som är anarkister. Men det alla har gemensamt att de är arga och vill protestera, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Demonstranter: ”Regeringen har gynnat rika”

Han befann sig på lördagseftermiddagen på en balkong i närheten av Triumfbågen och rapporterade bland annat om slagsmål mellan två grupper av gula västar.

– Under hela eftermiddagen har det smällt med jämna mellanrum och polis har skingrat grupper av gula västar, säger Wendick.

Demonstrationerna började efter planerade prishöjningar av fossila bränslen, något som har dragits tillbaka av regeringen. Men fortfarande återstår ett allmänt missnöje med att president Emanuel Macron.

– Demonstranterna känner att den här rörelsen har blivit en maktfaktor och att det finns andra krav och andra saker man vill förändra på djupet i det här samhället. Man känner att den franska regeringen har varit en regering som har gynnat de rika och inte de som har det knapert, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet