Gnistan till de gula västarnas rörelse uppstod ur en ilska mot höjda bränslepriser men har växt till en landsomfattande protest mot president Macron och hans ekonomiska politik. Foto: Pascal Guyot/AFP/TT

Franska regeringen utlovar hårdare tag mot protester

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike avser skärpa straffen för oannonserade protester, som svar på ”Gula västarna”-demonstrationer som utmynnat i våld. Det meddelar premiärminister Edouard Philippe – en fingervisning om att hårdare nypor från regeringen väntar.

– Vi måste slå vakt om rätten att demonstrera i Frankrike och vi måste straffa dem som bryter mot lagen, säger han till franska tv-kanalen TF1.

Premiärministerns uttalande kommer efter ännu en orolig lördag, där motorcyklar stacks i brand och barrikader brann på Boulevard Saint-Germain i Paris. De stora protesterna mot höga levnadskostnader och president Emmanuel Macron återspeglar ett utbrett missnöje, men har också i delar blivit våldsamma.

Den skärpta lagstiftningen kan enligt Philippe tas fram utifrån befintliga lagar mot bland annat maskering, som har sikte på fotbollshuliganer, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Regeringen stöder en uppdatering av lagarna i avsikt att bestraffa dem som inte respekterar skyldigheter att annonsera protester, säger premiärministern, och pekar dessutom ut specifikt personer som vid protester maskerar sig med balaklavor.

Våldsam lördag

Philippe säger även att de ”bråkstakar” som har stört och förstört i Paris och andra storstäder – inklusive plundring och vandalisering av banker – kommer att tvingas betala för skadorna de orsakat.

Lördagens ”gula väst”-demonstrationer inleddes fredligt men blev under lördagsförmiddagen våldsamma med deltagare som kastade föremål mot poliser, som i sin tur svarade med tårgas. En polis skadades när en cykel kastades mot honom uppifrån, enligt Reuters.

Två månader av proster

Deltagare i protesterna, som till sin symbol har valt de gula reflexvästar som enligt lag ska finnas i varje fransk bil, har försökt att blåsa ny energi i en proteströrelse som under julhelgen mojnat något.

Det ungefär två månader efter att de började blockera vägar, ockupera biltullsstationer och arrangera protester som i vissa fall lett till våldsamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.