Fredrik Reinfeldt: Den stora frågan är om Donald Trump kommer att aacceptera något annat än att vinna och bli omvald. Foto: SVT Morgonstudion

Fredrik Reinfeldt: Stora frågan är hur Trump behandlar resultatet

Publicerad

Ett jämnt resultat i det amerikanska presidentvalet skulle kunna få följder för Sverige. Det säger den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt i Morgonstudion, dagen efter den sista valdebatten.

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror att ett jämnt valresultat i USA kan få en negativ effekt på marknader och i längden påverka Sverige, säger han i Morgonstudion.

– Ingen tror på en klar seger för Trump. Det kan till och med bli en klar seger för Biden och då blir det tydligt. Men den stora diskussionen är tänk om det blir jämnt. Framförallt att vi får läget där de första rösterna går i Trumps riktning. Då tror många att han kommer förklara sig som vinnare och sedan hävda att allt annat är valfusk. Då kan det dra ut på tiden, bli oroligt på marknader och det kommer påverka även oss.

Tänjer gränserna

Fredrik Reinfeldt har tidigare beskrivit USA som en demokrati i fara och sagt att Trump tänjer gränser och inte respekterar den balans som ska finnas mellan olika institutioner.

– Allting ligger och lurar inför valdagen, därför att Donald Trump sätter väldigt mycket av de demokratiska spelreglerna i fråga. Den stora frågan är hur han kommer att behandla valresultatet. Kommer han att acceptera något annat än att vinna och bli omvald? säger han efter den sista valdebatten som gick av stapeln natten till fredag svensk tid.

”Mer disciplinerad”

Reinfeldt beskriver debatten som mer disciplinerad än den första som fick kritik för att kandidaterna avbröt och pratade i mun på varandra. Några av frågorna som debatterades var coronapandemin och rasismen i USA.

– Trump vill inte att det ska handla om pandemin. Den allmänna meningen i USA är att han har misskött pandemin. Han har skiftat budskap, han har förminskat. Att han själv blev sjuk blev en påminnelse i en stund där han var på väg att få det att handla mer om lag och ordning, vilket passar honom bättre.

Donald Trump sa under debatten att han är den amerikanske president som gjort mest för svarta amerikaner, möjligen med undantag för Abraham Lincoln som avskaffade slaveriet. Reinfeldt beskriver uttalandet som provocerande och menar att Biden är den tydliga vinnaren på den här punkten.

– Trump har återkommande haft kommentarer som känns rasistiska och det under ett långt liv, även före sin tid i politiken. I den här delen blir det mer Joe Biden som korrekt beskriver känslan av att man som afroamerikan behöver hålla händerna på ratten om polisen stoppar en.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet