Foto: TT

Fredssamtal om Jemen hålls i Sverige i december

Uppdaterad
Publicerad

Fredssamtal om Jemen kommer att hållas i Sverige i början av december. Det uppger USA:s försvarsminister Jim Mattis, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det ser ut som att vi mycket, mycket tidigt i december, i Sverige, kommer att se både Huthi-rebellerna och den FN-erkända regeringen, president Hadis regering, vara där, säger Mattis enligt nyhetsbyrån AFP.

Regimen i det krigshärjade Jemen meddelade i måndags att man tänker delta i fredssamtal i Sverige, tillsammans med de Iranstödda huthi-rebellerna.

Krisen i Jemen

Beskedet kom efter att Huthi-rebellerna sagt att de kommer att avbryta sina robot- och drönarattacker mot Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och dess allierade i Jemen.

UD: Hög tid att steg tas

Svenska utrikesdepartementet vill i kväll inte svara på vilket datum fredssamtalen kommer äga rum. Utrikesminister Margot Wallström har avböjt intervju men utrikesdepartementets pressekreterare Pezhman Fivrin kommenterar beskedet i ett sms till SVT Nyheter:

”FN har frågat om Sverige kan stå värd för FN-ledda konsultationer med parterna i konflikten och vi är beredda att bistå med detta”.

Vidare skriver UD att Sverige till fullo stödjer FN:s Jemensändebud Martin Griffiths för att få till stånd en politisk lösning på konflikten i Jemen.

”Det är hög tid att steg tas mot att få ett slut på stridigheterna och den fruktansvärda humanitära situationen i Jemen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet