Alan Amsterdam och Cesar Maxit försöker övertyga en väljare inför höstens omröstning om att legalisera cannabis i USA:s huvudstad Washington D.C. Ja-sidan vann med 70 procent mot 30 procent. Foto: TT

Fritt fram för Cannabis i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är cannabis en laglig drog i USA:s huvudstad Washington D.C. Det kommer dock fortfarande att vara olagligt att köpa och sälja drogen samt och använda den på allmän plats.

I samband med höstens mellanårsval röstade 70 procent av huvudstadens invånare röstade för en legalisering av drogen för alla vuxna över 21 år.

Den nya lagen handlar dock bara om själva nyttjandet av cannabis, och inte om en reglering av försäljning och tillverkning av drogen, vilket är fallet i de tre delstater där marijuana redan har legaliserats.

Cannabis-legalisering i USA

Redan 2012 röstade delstaterna Colorado och Washington för en legalisering av cannabis i rekreationssyfte, och i måndags blev Alaska den tredje delstaten att ge grönt ljus för den gröna plantan.

I höstas röstade också medborgarna i delstaten Oregon ja till en legalisering, men lagen träder i kraft först i sommar.

I samband med presidentvalet 2016 väntas ytterligare sex delstater, däribland Kalifornien, rösta om en legalisering.

Olagligt att sälja och köpa

I Washington D.C. kommer det att vara lagligt att inneha drygt 56 gram marijuana som får nyttjas i hemmet, eller på privat mark. Det kommer också att vara lagligt att odla sin egen cannabis, men gränsen går vid tre plantor.

Man få också ge bort 28 gram som en gåva, så länge man inte tar emot pengar, varor eller tjänster i utbyte.

Att köpa och sälja drogen, samt att röka, eller förtära den på allmän plats kommer dock fortfarande att vara olagligt.  

Både lagligt och olagligt

Cannabis är fortfarande en olaglig drog på federal nivå och det var länge oklart hur Vita Huset skulle reagera på de historiska folkomröstningarna i Colorado och Washington.

Efter folkomröstningarna i Colorado och Washington dröjde det tio månader innan justitieminister Eric Holder gjorde ett första uttalande. Han förklarade då att de federala myndigheterna inte skulle utmana delstaternas omröstningar, men att man skulle följa dem noga.

President Barack Obama var också han länge tyst i frågan, men tog bladet från munnen i en uppmärksammad intervju i The New Yorker i januari 2014.

Där sade han bland annat att han ansåg att cannabis inte är farligare än alkohol och att det främst är fattiga och afroamerikaner som straffas för bruket, trots att drogen används av människor i hela samhället – även av dem som skriver lagarna.

Presidenten sade också att legaliseringarna i Colorado och Washington bör få vara kvar.

Hösten 2013 visade opinionsinstitutet Gallup första gången att en majoritet av amerikanerna är för en legalisering av drogen. 58 procent var positiva.

Första gången frågan ställdes, 1969, var samma siffra 12 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet