Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se kartan och hör Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap, förklara hur kriget ser ut vid fyra fronter i klippet. Foto: Ukrainas armé

Front för front: Så går det i kriget

Uppdaterad
Publicerad

De omringade ukrainska soldaterna i Mariupol fortsätter försvara sig, hamnstaden Odessa har blockerats och ett försök att ta sig över en flod i Donbas ledde till katastrof för Ryssland.

– Det är ett väldigt betydande nederlag, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Den mest betydande utvecklingen i kriget är enligt Ilmari Käihkö att ukrainska styrkor lyckats slå tillbaka Ryssland norr om Charkiv. Ukrainska soldater har alltså lyckats ta sig in nära den ryska gränsen.

– Det återstår att se om Ryssland kommer att trycka tillbaka. Det rapporteras om att Ryssland har samlat betydande styrkor på sin sida av gränsen.

Ryska styrkor attackerades vid flod

Samtidigt fortsätter den ryska offensiven i Donbas där de nu har tagit kontroll över 80 procent av området.

Ett försök att ta sig över en flod ledde dock till katastrof för Ryssland. Upp till 1 000 soldater kan ha dödats och 50 fordon förstörts av ukrainska styrkor.

– Det är Ukraina som har rapporterat det här, men det finns också satellitbilder som bevis på att den här attacken har skett, säger Ilmari Käihkö.

”Betydande nederlag”

Det innebär ett hårt slag mot Ryssland, menar han.

– Ryssland rapporteras ha ungefär 100 bataljonsstridsgrupper i Ukraina i dagsläget. Om Ukraina har lyckats slå ut en av dem bara i det här området så är det ett väldigt betydande nederlag för Ryssland.

Se mer och en karta över krigsläget i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer