Utredare Robert Mueller, här med sin fru Ann, har nu avslutat sin utredning av kopplingarna mellan Donald Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. Foto: Cliff Owen, AP/TT

Analys: Fruktad och efterlängtad rapport färdig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Så kom den slutligen, rapporten som USA längtat efter/fasat för i snart två år.

I detta nu ligger sidornas öde i händerna på USA:s nya justitieminister, William Barr.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Ena sidan säger att häxjakten mot president Trump äntligen fått sitt slut.

Den andra att de rättsliga processerna mot presidenten bara börjat.

Medan både republikaner och demokrater sitter på nålar och väntar på att få sin efterlängtade sammanfattning av justitieministern – kanske redan idag – så förbereder de redan sitt nästa steg när dokumentet väl kommer.

Demokraterna kommer att kräva att inte bara rapporten, utan all bakgrundsinfo och alla intervjuer som inte inkluderas i den, ska lämnas ut till allmän beskådan.

34 personer har dömts för brott

Republikanerna, inklusive presidenten, är mer avvaktande och vill vänta och se innan de kommenterar innehållet, men grundinställningen är att inget som kan vara komprometterande mot någon som inte åtalas ska hållas borta från allmänheten.

I detta nu sitter två personer: justitieministern William Barr och vice justitieminister Rod Rosenstein, tillsammans på justitiedepartementet tillsammans med en handfull utvalda medarbetare och går igenom rapporten, som sägs vara tämligen tjock.

Än så länge har rapporten lett till att 34 personer, inklusive sex av president Trumps tidigare medarbetare, ha dömts för brott. Men vi vet också att ingen av dem dömts för det som det var den specielle utredarens jobb att utreda: samröre med Ryssland.

Tolv utredningar pågår

Brottsrubriceringarna, totalt 199 stycken, handlar snarare om brott som till exempel pengatvätt och mened.

Vi vet också att Robert Muellers team ”inte planerar ytterligare åtal”. Det beskedet kom tillsammans med rapporten.

Innebär den meningen att president Trump är rentvådd?

Ja, säger hans supportar.

Inte alls, säger motståndarna.

Robert Muellers team har under utredningens gång lämnat över mycket information till olika domstolar, främst i delstaten New York som bland annat dömde Trumps före detta advokat till flera brott (där denne pekade ut presidenten som medskyldig), och i detta nu pågår tolv utredningar om och kring presidentens person och företag.

De upphör inte för att Muellerutredningen tar slut.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.