Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ögonvittne fångade lavinen på film. Foto: Reuters

Fem döda i lavin i franska alperna

Uppdaterad
Publicerad

Ett femte dödsoffer har hittats efter en lavin som rasade i franska Alperna på söndagen.

Händelsen inträffade på söndagsförmiddagen cirka 30 kilometer sydväst om Chamonix. Enligt tidningen Le Monde var lavinen 100 meter bred och hade en fallsträcka på runt en kilometer.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterar händelsen på Twitter:

”Vi tänker på dem och deras familjer. För att hitta människor som fortfarande sitter fast i snön mobiliseras våra räddningsstyrkor”, skriver han.

Svenska utrikesdepartementet (UD) uppger för TT vid klockan 20.20 på söndagskvällen att inga uppgifter finns om drabbade svenskar.

Av de fyra personer som hittades döda under söndagen identifierades två som bergsguider som hörde hemma i närliggande byar. Totalt ett tiotal personer sveptes med i snömassorna och utöver de döda fick åtminstone en lindriga skador.

Det hade inte utfärdats någon lavinvarning, men det var relativt varmt och blåsigt i området.

– Jag tror att det är den dödligaste lavinen den här säsongen, säger Francois Barbier, borgmästare i Les Contamines-Montjoie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.