Den franska läraren Samuel Paty mördades och halshöggs den 17 oktober. Foto: Lewis Joly/TT

Fyra elever misstänks för inblandning i halshuggningen av Samuel Paty

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare fyra elever misstänks för inblandning i halshuggningen på läraren Samuel Paty i Paris, rapporterar AFP. Tre av dem åtalas för att ha pekat ut läraren för mördaren.

Det var den 17 oktober som polisen larmades om en knivattack i Parisförorten Conflans Sainte-Honorine. Geografi- och historielärare Samuel Paty, 47, är på väg hem från jobbet när han attackeras. Enligt fransk polis skär gärningsmannen halsen av honom.

Den misstänkte gärningsmannen, en 18-årig man från Tjetjenien, skjuts till döds. Frankrikes antiterror-åklagare Jean-Francois Ricard har uppgivit att han betalade elever för att de skulle peka ut hans offer.

Paty ska ha dödshotats efter att han visat karikatyrer av profeten Muhammed under en lektion.

Den franska regeringen har begärt att den lokala militanta gruppen Cheikh Yassine ska upplösas och förbjudas då gruppen hjälpt till att sprida inlägget som uppmanade till mobilisering mot läraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.