Turister vid Akropolis i Aten. Resenärer i Grekland kan drabbas när landets banker töms på pngar i spåren av den grekiska krisen. Foto: TT

Greklandskris kan påverka svenska turister

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska krisen i Grekland riskerar nu även att påverka de många svenska turister som befinner sig i landet, då de grekiska bankerna töms på pengar i snabb takt.

Vid lunchtid satte sig EU:s finansministrar vid förhandlingsbordet i Bryssel för ännu ett möte som utmålats som en sista chans att lösa den akuta monetära krisen i Grekland. Inga beslut fattas dock i dag, utan beskedet skjuts fram till senare veckan.

Men krisen fortsätter att oroa i Grekland vars invånare under förra veckan tog ut motsvarande 4,2 miljarder euro från bankerna.

Ekonomiska krisen i Grekland

Att de grekiska bankerna sedan årets början tömts på 30 miljarder euro av invånarnas besparingar beror på att man i slutet av juni måste betala den internationella valutafonden IMF 1,6 miljarder euro.

Skulle Grekland gå i statsbankrutt kan man tvingas lämna eurozonen och införa en egen, betydligt svagare valuta, och många greker riskerar då att förlora sina besparingar.

Läget är med andra ord akut, och lyckas landet inte nå en uppgörelse med sina långivare kan ett av resultaten bli att det inte längre går att ta ut några kontanter från landets bankkontor och bankomater.

”Än så länge lugnt”

För de många svenska turister som nu befinner sig i landet kan läget bli svårt om de grekiska bankerna inte längre kan betala ut några kontanter. Enligt Barbro Holmberg, pressinformatör på Vingresor, går man dock än så länge inte ut med några konkreta råd till resenärerna.

– Vi har personal på plats på alla våra resmål och följer utvecklingen, men inget av våra resmål har än så länge rapporterat några problem vad gäller tillgång på kontanter.

”Tag med kontanter”

Vad många nu fruktar är att Grekland kan välja att införa den typ av restriktioner som infördes på Cypern våren 2013. Då infördes en gräns på kontantuttag på 300 euro per dag, vilket ledde till långa köer framför öns bankomater.

Enligt Barbro Holmberg följer man nu från Vingresors sida utvecklingen i Grekland noga, och hon råder resenärerna att inte bara förlita sig på kortbetalningar.

– Skulle läget förändras meddelar vi självklart resenärerna via sms eller mejl. Och som alltid råder vi till att ta med åtminstone en liten summa kontanter på resan.

”Accepterar inte kortbetalning”

Att det än så länge går att ta ut kontanter från de grekiska bankomaterna bekräftas av Maria Hedlund, en av de många svenska turister som för närvarande befinner sig i den grekiska övärlden. Samtidigt säger hon dock att det är svårt att betala med kort på restauranger och banker på den ort hon befinner sig på.

– Vi är på ön Lefkas och här är det påtagligt många butiker och affärer som inte längre accepterar kortbetalning, trots att man har en skylt utanför som säger att det går att betala med kort.

Och trots att det man än så länge kan ta ut kontanter från de grekiska bankerna är det tydligt att krisen satt sina spår vad gäller turisttillströmningen på ön, enligt Maria Hedlund.

– Det är ont om turister här, både på stränderna och på restaurangerna,säger hon.

FAKTA: LÅN OCH AVBETALNING

För att Grekland ska få den sista utbetalningen på 7,2 miljarder euro, motsvarande 66 miljarder kronor, i det gigantiska lånepaketet som rullat ett antal år, så kräver långivarna IMF, EU och ECB, reformer och besparingar av politikerna i Grekland.

Och det brådskar. Den sista juni ska Grekland göra en avbetalning på lånet till IMF på 1,5 miljarder euro – pengar som landet inte har utan den nya låneutbetalningen.

Om inte grekerna kan betala innebär det att landet är konkursmässigt och därmed i förlängningen tvingas lämna eurosamarbetet.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet