Tio personer sköts till döds av skytten. Foto: TT

Skytten:”Gå inte till skolan i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

Skytten – som i samband med attentatet på Umpqua college i Oregon sköts ihjäl av polisens insatsstyrka – har identifierats. Som i fallet med många andra liknande tragedier rör det sig om en man, några år över 20.

– Han verkar ha varit en arg ung man som var fylld av hat, kommenterar en poliskälla till New York Times.

Frågade om religionstillhörighet

Något motiv har ännu inte presenterats. Men enligt uppgift från flera vittnen ska mannen – som själv inte var student på Umpqua – efter att han skjutit läraren i huvudet och sedan radat upp studenterna i klassrummet, ha frågat offren om de bekänt sig till kristendomen.

Skolskjutning i Oregon

– Om de svarade ja, sköts de i huvudet. Om de svarade nej, eller inte svarade alls, blev de skjutna i benen, uppger en användare på Twitter, vars mormor ska ha befunnit sig i det klassrum där massakern ägde rum. Dessa uppgifter har inte bekräftats av polisen.

Fascination för det samhällsfrånvända

Mannens religionsförakt ska också ha märkts av i sociala medier och i andra internetforum. Han ska enligt uppgift också ha varit fascinerad av tidigare masskjutningar, av IRA, nazism och konspirationsteorier, uppger New York Post.

Dagar före attentatet ska han ha laddat upp BBC-dokumentärfilmen ”Surviving Sandy Hook” som handlar om skolskjutningen i Newtown 2012, då en ung man sköt ihjäl 20 förskolebarn och 7 vuxna, uppger The Guardian.

Han ska också ha bloggat. Under inlägget från i somras med rubrik ”Den materiella världen är en lögn”, står att läsa: ”De flesta människor kommer att köa i timmar framför butiker bara för att köpa en ny iPhone (...) Jag brukade vara så, alltid bekymrad över vilka kläder jag hade, snarare än om jag var lycklig. Men inte nu längre.”

Varnade före attentatet

I äldre material postat på internet framstår bilden av gärningsmannen som mindre radikal. I användarprofilen på ett forum för brevvänner ger han uttryck för vad som i mångt och mycket kan sägas vara karaktäristika hos en normal yngling på väg ut i vuxenlivet:

”Jag är 20 år gammal, går på college, jag gillar att lyssna på musik, mestadels goth / punk / industri / elektronika, och jag älskar att titta på filmer, skräckfilmer är det bästa, men jag gillar också vissa actionfilmer, beroende på typ, och jag gillar kriminaldramer också. Jag letar efter brevvänner som liknar mig, men alla är välkomna att maila mig.”

Mannen misstänks också för att i onsdags anonymt ha postat inlägg på diskussionsforumet 4chan där han varnat människor – personer som det spekuleras kring att han sett som sina gelikar: ”Vissa av er är ok. Gå inte till skolan i morgon om du befinner dig i nordväst”, uppger New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Oregon

Mer i ämnet