Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner mig tårögd” – se Gabriellas bilder från brandkaoset. Foto: SVT & Gabriella Ångevi

Gabriella blev vittne till branden i Valencia: ”Kom lågor från alla lägenheter”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriella Ångevi blev vittne till torsdagens kraftiga brand i Valencia där tio personer omkom. Hon var på väg till en salsalektion när hon plötsligt hamnade mitt i kaoset.

– Det kom lågor ut från alla lägenheter. Det var jättechockerande att se.

Branden i Valencia startade vid femtiden på eftermiddagen och spred sig snabbt till samtliga 14 våningar i det drabbade lägenhetshuset. På fredagen meddelade stadens borgmästare att antalet bekräftade dödsfall stigit från fyra till tio, rapporterar Reuters.

Vid tidpunkten för branden hade svenska Gabriella Ångevi satt sig på cykeln för att ta sig till en danslektion i samma område.

– Min salsalektion var nästan på samma gata, så jag svängde runt ett hörn och såg hela byggnaden i flammor. Det var mycket rök i luften. Mina kläder luktade rök när jag kom hem sen, berättar hon.

”Hela staden enad”

Gabriella jobbar som språklärare och har bott i Valencia i fyra år. För en tid sedan bodde hon bara någon gata bort från det drabbade huset och flera av hennes vänner bor kvar i området.

– Även om jag inte känner någon som drabbades är det chockande att se. Man tänker på hur många familjer det är som förlorat allting.

En dag efter branden beskriver Gabriella stämningen i Valencia som dyster, men också som enad. I sociala medier har flera initiativ startats för att hjälpa de drabbade.

– Det känns i alla fall bra att hela staden verkligen kommit tillsammans. Det finns olika ställen där man kan donera kläder och hjälp till de här familjerna.

Många frågor om brandsäkerheten

I kölvattnet av branden har en diskussion om brandskydd tagit fart i Spanien. Enligt experter kan materialet i husets fasad, polyuretan, ha varit starkt bidragande till den snabba spridningen.

Gabriella säger att hon själv tidigare reflekterat över brandsäkerheten i staden.

– Jag har alltid känt att det varit lite sådär. Det är inte så stränga regler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.