Gatukatter invaderar Marseille – pandemin tros ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har antalet gatukatter i franska Marseille fördubblats. Pandemin tros ligga bakom utvecklingen, och frivilligorganisationer gör nu allt de kan för att sterilisera så många som möjligt innan populationen växer bortom kontroll.

Problemet med gatukatter i Frankrike är inte isolerat till Marseille. Totalt uppskattas runt 15 miljoner herrelösa katter finnas i landet, rapporterar den franska tv-kanalen France tv. Problemet har dock gjort sig extra påtagligt i staden, där hundratals katter kan synas samtidigt på vissa platser.

Anledningen till att antalet gatukatter ökat så kraftigt tros vara att många steriliseringar ställts in.

– Under pandemin har vi inte haft tillgång till några lokaler att ta in dem till för att sterilisering, säger Xavier Bonnard, ordförande för den franska djurrättsorganisationen Société Protectrice des Animaux (SPA) till France tv.

”Tror att katter är leksaker”

Samtidigt har intresset för att skaffa katt växt, vilket också bidrar till ökningen.

– Många tror att katter är leksaker, de överger dem och sedan sprider de sig, säger Marseilles vice brogmästare Christine Juste.

Om katter inte steriliseras kan de föröka sig snabbt, då de kan få upp till tolv ungar varje år. Det tar då inte många år av exponentiell ökning innan populationen är så pass stor att den inte längre går att kontrollera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.