Avlidne George Floyds bror Philonise Floyd är besviken på samtalet med president Donald Trump. Foto: MSNBC / TT

George Floyds bror om samtalet med Trump: ”Han gav mig inte möjlighet att prata”

Uppdaterad
Publicerad

Videon på 46-årige George Floyd som ligger på marken och vädjar om att han inte får luft har spridits som en löpeld över världen. Nu berättar hans bror, Philonise Floyd, om sitt samtal med USA:s president.
– Jag försökte prata med honom men han avbröt mig, som om han inte ville höra vad jag hade att säga.

George Floyd, en afroamerikansk man bosatt i Minneapolis USA, dog efter ett brutalt polisingripande.

En av poliserna, den man som på video ses pressa ner George Floyd mot marken genom att trycka sitt knä mot hans hals, är åtalad för dråp och vållande till annans död.

De andra tre poliserna som deltog i gripandet utreds för brott. Men Philonise Floyd, George Floyds bror, säger till tv-kanalen MSNBC att han vill se alla poliserna dömda för mord.

– De borde dömas till döden. De brydde sig inte om vad de gjorde mot min bror, han var inte människa för dem – han var avskum. Han var ingenting, och jag kan föreställa mig hur många de behandlat såhär. Jag vill inte att de är ute på gatorna och dödar någon annan.

Samtalet med Trump

Brodern berättar att han fått tala över telefon med Demokraternas toppnamn till presidentposten, Joe Biden – och USA:s president, Donald Trump.

– Det gick så fort, han gav mig inte möjlighet att prata. Det var svårt, jag försökte prata med honom men han avbröt mig som om han inte ville höra vad jag hade att säga. Jag sa till honom att det jag vill ha är rättvisa, att jag inte kan förstå att de begick en modern lynchning mitt under ljusa dagen – jag står inte ut med det, säger Philonise Floyd.

”Ett liv för ett liv”

Händelsen har gett upphov till oroligheter efter att protester i Minneapolis eskalerat under veckan och spridits till andra städer, varav 25 har utfärdat utegångsförbud. Nationalgardet har också kallats in. Människor drivs av smärta, säger George Floyds bror.

– Vi borde vara fredliga men det är svårt just nu, säger han.

– Ett liv för ett liv, det är vad jag vill se. Ett brott är ett brott – om jag hade begått ett brott hade jag blivit inlåst samma dag, alla vet det. Det hade kunnat vara något mindre än det här.

Enligt polisens egen utsago gjorde George Floyd motstånd och avled av medicinska skäl, rapporterar New York Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet