Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Georgiens president Salomé Zurabisjvili tala om vetot. Foto: Shakh Aivazov

Georgiens president lägger in veto mot ”agentlag”

Uppdaterad
Publicerad

Georgiens president Salomé Zurabisjvili lägger in sitt veto mot den omstridda ”agentlagen” som röstades igenom i parlamentet i veckan, skriver ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Den kontroversiella agentlagstiftningen som lett till våldsamma protester i Georgien röstades igenom i parlamentet i tisdags.

Redan strax efter omröstningen meddelade president Zurabisjvili att hon skulle lägga in sitt veto – vilket hon nu har gjort. Enligt Zurabisjvili är lagen ”rysk till sin natur” och står i strid med grundlagen.

Presidentvetot kan dock komma att köras över i ytterligare en omröstning i parlamentet, rapporterar Reuters.

Det omstridda lagförslaget innebär att organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet ska märkas som företrädare för utländsk makt.

Kritiseras av EU

Lagförslaget har utlöst omfattande demonstrationer i Tbilisi och slagsmål i parlamentet när det skulle antas. Det har också kritiserats av bland annat EU som gjort klart att ett införande av den nya lagen försvårar Georgiens möjligheter att bli fullvärdig medlem i unionen.

Georgien ansökte om EU-medlemskap 3 mars 2022 och i december 2023 fick man status som kandidatland. Men enligt uppgifter till Financial Times vill EU-tjänstemän nu frysa deras ansökan.

Likhet med rysk lag

Kritiken handlar också om att den så kallade agentlagen har stora likheter med en lag som redan finns i Ryssland och som Putin och Kreml har använt för att tysta kritiker.

Sedan regeringspartiet Georgisk dröm tog makten med en majoritet i parlamentet säger kritiker att landet har börjat närma sig Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ledamöter i det georgiska parlamentet rök ihop i samband med att den kontroversiella ”spionlagen” röstades igenom. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.