Glaciären smälter – hotar vattentillgången i La Paz

Uppdaterad
Publicerad

Tuni-glaciären i Bolivia smälter fortare än vad forskarna tidigare väntat sig. Situationen kommer sannolikt förvärra vattenbristen som redan plågar den administrativa huvudstaden La Paz, bara 60 km bort.

Forskaren Edson Ramirez säger att glaciären har smält mellan 25-30 meter per år sedan 1970-talet, men nu smälter den i allt snabbare takt. Numera är glaciären bara en kvadratkilometer stor.

Tidigare trodde forskarna att Tuni skulle smälta bort helt först efter 2025, men det verkar bli tidigare än så.

De smältande glaciärerna i Anderna sammanfaller med att fler människor flyttar från landsbygden till städer, vilket skapar vattenbrist.

– Det finns ett problem med befolkningsökningen och tillväxten i storstadsområden. Det finns en ökad efterfrågan men färre vattenkällor, säger Edson Ramirez, glaciolog vid Mayor De San Andres-universitet.

Befolkningen vid foten av Anderna är inte helt beroende av vatten från glaciärer i området, men forskare säger att det åtminstone utgör 20% av vattenförsörjningen i La Paz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.