Tv-kanalen al-Jazeeras redaktion i Doha i Qatar. Foto: TT

Grannländernas bojkott stoppar inte al-Jazeera

Uppdaterad
Publicerad

Tv-kanalen al-Jazeera struntar i kravet från grannländerna om att sluta sända. ”Det är inte något annat än ett försök att tysta yttrandefriheten i regionen och undertrycka människors rätt till information”, skriver al-Jazeera i ett uttalande.

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten hävdar att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism. Den 5 juni fryste de sina diplomatiska förbindelser med emiratet. För att häva bojkotten kräver de bland annat att al-Jazeera stängs.

al-Jazeera blev 1996 det första oberoende tv-bolaget i arabvärlden. Sedan dess har al-Jazeera varit ett horn i sidan på sina grannländer, vana vid statlig kontroll av medierna. Det är en av de största arabiska nyhetskanalerna, som även sänder på engelska.

LÄS MER: Kravet: Stäng ned al-Jazeera

Att olika ståndpunkter har fått komma till tals i al-Jazeera har väckt ont blod, inte minst i Egypten på grund av rapporteringen om det förbjudna muslimska brödraskapet – som enligt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten är en terroristorganisation.

Kravet fördöms

Enligt Wadah Khanfar, tidigare generaldirektör för al-Jazeera, vill länderna återta informationskontrollen:

– De ser tv-bolaget som ett hot. Men debatten om att stänga ner al-Jazeera är gammal och har pågått sedan 1996. säger han till amerikanska nyhetskanalen CNBC.

LÄS MER: Qatar anklagas för att stödja terrorister

CNBC har även talat med en anonym källa hos al-Jazeera:

– De (länderna) kan inte acceptera att oberoende tänkare, reportrar och analytiker offentligt uttrycker sina tankar på ett sätt som är fritt och oberoende av officiella linjer.

Organisationen Reportrar utan gränser fördömer kravet på stängning av al-Jazeera och dess anslutna stationer samt andra nyhetsbolag som Qatar direkt eller indirekt finansierar, till exempel Arabi21, Rassd, al-Araby al-Jadeed och Middle East Eye.

Lovar fortsätta

Statsledningen i Qatar har inte officiellt reagerat på stängningskravet

Giles Trendle, chef för al-Jaziras engelskspråkiga station, anser att försöket att stoppa tv-kanalen är ett försökt att sätta munkavle på en demokratisk röst i regionen.

– Det är lika absurt som om Tyskland hade begärt att Storbritannien skulle stänga ner BBC.

Han lovar att sändningarna kommer att fortsätta.

– Vi står fast beslutna att som vanligt erbjuda vår omfattande och opartiska bevakning av händelser jorden runt, säger Giles Trendle till AP.

LÄS MER: Qatars utrikesminister: ”Isoleringen är en aggressiv handling”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.