Stödet för demokraten Pete Buttigieg är stort i Iowa Foto: EPA/TT

Granskning: En stor del av Iowarösterna är felräknade

Uppdaterad
Publicerad

Tio procent av valkretsarna i primärvalet i Iowa är felräknade. Det visar en granskning av New York Times.

Röstkaoset i den amerikanska delstaten Iowa fortsätter. Nu visar en undersökning av New York Times att det officiella resultatet efter nomineringsvalet inte går ihop i flera fall.

Det handlar bland annat om fel i antalet delegater som delats ut till kandidaterna och att rösterna ökat från första till andra röstomgången, vilket inte borde vara möjligt.

Demokraternas primärval

Resultatet skulle ha offentliggjorts på valdagen den 3 februari, men försenades på grund av ett tekniskt haveri med en ny rösträkningsapp.

Ordförande avgår

Efter många om och men korades Pete Buttigieg till vinnare över Bernie Sanders med 26,2 procent mot 26,1 procent. Med en så knapp marginal mellan kandidaterna kan det allra minsta misstag ha betydelse för utgången, konstaterar New York Times. 

Till följd av fördröjningarna och misstänkta felaktigheter har ordföranden för Demokraterna i Iowa, Troy Price, meddelat att han avgår och partiföreträdare på nationell nivå har beordrat en ny översyn av resultaten, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Demokraternas primärval

Mer i ämnet