Bernie Sanders under ett tal till sina väljare under onsdagsmorgonen, svensk tid. Foto: Drew Angerer/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bernie Sanders vann primärvalet i New Hampshire

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders tog hem segern i primärvalet i New Hampshire. Han samlade 26 procent av väljarstödet, något mer än Pete Buttigiegs 24 procent. Amy Klobuchar skrällde med 20 procent – men för Elizabeth Warren och Joe Biden blev primärvalet en kalldusch.

78-årige Sanders, senator i granndelstaten Vermont, visar återigen att han har ett starkt fäste bland demokratiska väljare i nordöstra USA.

– Den här segern är början på slutet för Donald Trump, sade han i sitt segertal.

Uppstickaren Pete Buttigieg, som tog en knapp seger över Sanders i det kaotiska primärvalet i Iowa förra veckan, fortsätter även han att prestera. I sitt tal passade han på att hylla Sanders.

– Jag beundrade senator Sanders när jag gick i gymnasiet, jag respekterar honom än i dag, och jag gratulerar honom till hans starka resultat i kväll, sade Buttigieg.

”Mitt hjärta är uppfyllt”

Amy Klobuchar gjorde ett oväntat starkt val och knep tredjeplatsen med 20 procent av rösterna. Hon fick därmed ett betydligt uppsving jämfört med Iowa, där hon med 12,3 procent fick se sig besegrad inte bara av Buttigieg och Sanders utan även av Elizabeth Warren och Joe Biden, två av de tidigare toppkandidaterna.

– Mitt hjärta är uppfyllt i kväll. Vi har slagit oddsen i varje steg på den här vägen, sade hon i sitt tal.

”Senatorn från Minnesota drog nytta av att nästan hälften av väljarna tycks ha bestämt sig dagarna innan primärvalet i New Hampshire”, skriver SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Får inga delegater

Warren och Biden gjorde i stället ett katastrofval i New Hampshire. Warrens nio procent och Bidens åtta procent av väljarstödet gör att båda hamnar en bra bit under 15-procentsstrecket, vilket innebär att de inte får några delegater från delstaten.

De valbara delegaterna fungerar som delstaternas väljarombud under det nationella partikonventet i juli. Det är där partiets presidentkandidat röstas fram, och de valbara delegaterna lägger sin röst på den de tilldelats i primärvalet.

Två hoppar av

Under natten har två demokratiska kandidater – Andrew Yang och Michael Bennet – meddelat att de lägger ned sina kandidaturer.

Samtidigt utklassade president Donald Trump som väntat sin rival, Bill Weld, i det republikanska premiärvalet i New Hampshire. Trump fick 86,8 procent av rösterna, medan Weld – tidigare guvernör i Massachusetts – lyckades skrapa ihop drygt åtta procent.

Viktiga indikationer

Primärvalen i Iowa och New Hampshire är viktiga indikationer på vem som till slut blir Demokraternas kandidat i presidentvalet i november.

Ingen demokratisk presidentkandidat har sedan 1972 nominerats utan att ha kommit etta eller tvåa i antingen Iowa eller New Hampshire.

SVT rapporterade · Primärval i New Hampshire

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Demokraternas primärval

Mer i ämnet