Donald Trump gratulerar till den stora vinsten och skriver att han ser fram emot att arbeta tillsammans med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. Foto: TT/Skärmdump

Gratulationerna strömmar in till Macron från världens ledare

Uppdaterad
Publicerad

Lyckönskningarna vällde in från omvärlden när det stod klart vem som vunnit franska presidentvalet. En av dem var Donald Trump som skrev på Twitter att han ”Ser fram emot att arbeta tillsammans med honom väldigt mycket.”

Mittenliberalen Emmanuel Macron tog hem segern i det franska presidentvalet. Storbritanniens premiärminister Theresa May var en av de första regeringscheferna att lyckönska till valvinsten.

”Premiärministern framför sina varmaste gratulationer till den tillträdande presidenten Macron för hans lyckade val”, skriver Downing street i ett uttalande med tillägget: ”Frankrike är en av våra närmaste allierade och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med den nye presidenten i en rad gemensamma frågor”.

Presidentval i Frankrike 2017

Trump ser fram emot samarbete

Amerikanska presidenten Donald Trump gratulerade Emmanuel Macron till den stora vinsten och skrev också att han ser mycket fram emot att arbeta med honom.

Foto: Skärmdump

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel hyllade Macrons seger som en garant för att Frankrike stannar i Europas hjärta.”Liberté, Egalité, Fraternité! Det var vad Frankrike valde i dag. Den stora nationen var, är och förblir i mitten av och i djupet av Europas hjärta”, skriver Gabriel på Twitter med hänsyftning på det Franska mottot: Frihet, jämlikhet, broderskap.

LÄS MER: Enorma utmaningar väntar Macron

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker skrev att han är glad att Frankrike valt en Europeisk framtid. Han avslutade sin korta gratulation med orden ”Tillsammans för ett starkare och mer rättvist Europa”.

Jean-Claude Juncker gratulerade Emmanuel Macron och Europa. Foto: Skärmdump

Från grannlandet Spanien skrev premiärministern Mariano Rajoy Brey på Twitter:

”Gratulationer till Emmanuel Macron, Frankrikes nya president. Vi arbetar i Spanien och Frankrike för ett stabilt, välmående och mer integrerat Europa”

Spanska premiärministern gratulerar Emmanuel Macron. Foto: Skärmdump

”Ringde och gratulerade”

Marine Le Pen som slogs mot Emmanuel Macron i den sista omgången i franska valet erkände sig besegrad och sade i sitt tal att hon ringt sin motståndare och gratulerat honom. Samtalet ägde rum tio minuter innan vallokalerna stängdes, strax efter det att prognoser gjort gällande att Macron tar hem segern, enligt Macrons kampanj.

Även de svenska politikerna gratulerade vinnaren på söndagskvällen. I en skriftlig kommentar skrev Statsminister Stefan Löfven (S) att resultatet är ”en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet