Foto: TT arkiv

Löfven: Macrons vinst en seger för Frankrike och EU

Uppdaterad
Publicerad

De svenska politikerna var snabbt ute och gratulerade den nyvalde presidenten Emmanuel Macron till segern. Undantagen var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som inte var lika nöjda.

Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar Macron i en skriftlig kommentar:

”Vi gratulerar Emmanuel Macron till segern i det franska presidentvalet. Det är en seger för det franska folket och för det europeiska samarbetet. Nu öppnas nya möjligheter för den offensiva agenda som krävs för att stärka unionen, med fler jobb och rättvisa arbetsvillkor, en starkare klimatpolitik och ett fungerande asylsystem där alla tar ansvar.”

Presidentval i Frankrike 2017

”Starkt samarbete”

Löfven framhåller vidare att Sverige och Frankrike har ett starkt samarbete och att regeringen nu ska ”knyta nya band till Macrons administration, och arbeta gemensamt med dem för att driva det europeiska samarbetet framåt.”

I SVT:s valvaka sade utrikesminster Margot Wallström (S) att hon är ”lättad och glad att kunna gratulera Emmanuel Macron till valsegern”:

– Jag är glad för Europasamarbetet, för Sverige, för internationellt samarbete, för framtidstron. Det var den som vann över populismen, säger Wallström.

”Sverige berörs”

Hon menar att Sverige berörs av valresultatet när det gäller frihandel och samarbete mellan länder.

– Macron har sagt sig vilja investera mycket i samarbete med Tyskland och det utgör fortfarande en grundpelare i EU-samarbetet, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att Macrons motståndare ändå fick 35 procent av rösterna och att han tar över ett Frankrike som är uppdelat.

– Hur han lyckas med reformarbetet blir avgörande. Det vet vi inte än. Han är oprövad, tror jag, när det gäller motgångar i livet så det blir spännande, säger Margot Wallström.

Åkesson (SD) inte förvånad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade hellre sett Marine Le Pen som president men var ändå inte särskilt besviken över resultatet, som han menade var väntat.

– Men presidentvalet visar tydligt de nya konfliktlinjerna mellan nationalism, konservatism och globalism. Socialdemokratin i Frankrike är närmast utraderad i presidentvalet och flera nya partier och rörelser har kommit fram.  Det är en stor möjlighet för Marin Le Pen även framöver, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter

LÄS MER: Här är Frankrikes nya president

Moderatledaren Anna Kinberg Batra förväntar sig att Macron ska föra en politik för tillväxt och jobb i den trögrörliga franska ekonomin.

– Det kräver nu konkreta reformer, säger Kinberg Batra (M).

I SVT:s valvaka säger hon, liksom Margot Wallström, att Macrons vinst inger hopp för Europasamarbetet men att vi ännu inte vet hur han kommer att lyckas med sina reformer.

Kinberg Batra: Gäller att han kan leverera

– Det är viktigt att vi kan samarbeta med honom. Och det ger hopp om reformer inte minst för jobb. Nu gäller det om han kan genomföra dem, det vet vi faktiskt inte. Han är ett oskrivet kort och det är väldigt mycket kvar innan det är fler fransmän som jobbar, säger Anna Kinberg Batra.

Hon tillägger att det nu gäller för Macron att kunna leverera.

– Annars blir ju missnöjet stort.

Sjöstedt(V): Den minst dåliga vann

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tyckte att det var den minst dåliga av två usla kandidater som vann valet:

– Det viktigaste med Macron är att han inte är Le Pen. Men jag har inte särskilt höga förväntningar på honom. Macron är dålig, men fascism är någonting annat.  Jag tycker Le Pens tankefigurer är fascism i en modernare tappning, säger Jonas Sjöstedt (V).

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin gratulerar Macron i ett gemensamt uttalande:

”Öppenheten och humanismen har besegrat intolerans och rädslans retorik. Emmanuel Macrons seger och hans syn på möjligheterna i Europasamarbetet visar igen att det finns starka krafter mot isolationism och rasism. I Europas supervalår har väljarna helt gått emot högerpopulisterna.”

ANALYS: Enorma utmaningar väntar Macron

Även Liberalernas Jan Björklund är positiv:

– Det är en glädjens dag för Europa. Det franska folket har sagt ett klart och tydligt ja till EU och eurosamarbetet, men det viktigaste som hände i dag var att Le Pen inte vann.

Centerpartiets Annie Lööf menar att det var hoppets röst som segrade:

”Macrons vinst är ytterligare ett tecken på att Europa vänder den farliga populismen ryggen och på att liberala krafter växer sig starkare”, skriver Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet