Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg bärs bort av polis i Haag. Foto: RAMON VAN FLYMEN

Greta Thunberg frihetsberövad igen

Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg har frihetsberövats två gånger i Haag i Nederländerna under en pågående klimatdemonstration.

Händer det fler gånger riskerar hon att straffas, enligt åklagare.

Thunberg frihetsberövades första gången när hon och ett antal andra aktivister från aktivistgruppen Extinction rebellion blockerade en huvudgata i Haag i protest mot subventioner för fossilindustrin.

Flera andra uppges också ha frihetsberövats i samband med demonstrationen.

Thunberg fördes bort och släpptes av på en annan plats, men deltog senare i en annan aktion som blockerade en närliggande gata – och togs av polis igen.

Inga brottsmisstankar

Ingen av aktivisterna misstänks för brott i nuläget, enligt en talesperson för den nederländska åklagarmyndigheten.

– Det kan däremot ändras om samma personer arresteras om och om igen för samma förbrytelse, säger Vincent Veenman.

I mitten av mars deltog Thunberg i flera demonstrationer utanför riksdagshuset i Stockholm. Polisen fick bära bort henne och hon, och flera andra, misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med demonstrationerna.

Dömts två gånger

Thunberg har två gånger tidigare dömts just för ohörsamhet mot ordningsmakten.

I början av februari friades hon dock av en domstol i London efter att, tillsammans med 25 andra aktivister, i oktober ha blockerat ingången till ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick.

Thunberg väckte också uppmärksamhet för några veckor sedan, när SAS höll årsstämma i Solna. Hon och andra aktivister krävde svar från ledningen om hur den tänker agera mot klimatkrisen. För att ta sig in på stämman hade tre medlemmar i Fridays for future köpt aktier i flygbolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.