Grottdykarinstruktören Stefan Hogeborn berättar hur dykarna kan förbereda barnen. Foto: SVT/TT/AP

Grottdykningsexpert: De får inte drabbas av panik

Uppdaterad
Publicerad

Grottdykarinstruktören Stefan Hogeborn tycker att det är ett bra beslut att två dykare ska ledsaga ett barn åt gången ut ur grottan. En del av barnen är inte simkunniga och det är därför en extra viktig utmaning att få dem trygga så att de inte drabbas av panik.

– Man tar en erfaren grottdykare främst, en av pojkarna som fångats där inne och en grottdykare längst bak. Sedan så ledsagar man personen ut ur grottan. Man behöver inte kunna så mycket om dykning, utan det handlar mer om att man ska lita på personen man följer med, säger han.

Hur förbereder man barn för något sådant här?

– Det handlar om att förbereda pojkarna på att andas i ett bitmunstycke och se till så att de får kännedom om utrustningen. Sedan är det också viktigt att informera om hur lång sträcka man ska simma. Det här är personer som varken kan dyka eller simma, säger Stefan Hogeborn.

Vad händer om någon av pojkarna drabbas av panik?

– De får inte drabbas av panik, så det gäller att dykarna kan läsa av deras stressymptom innan pojkarna drabbas av panik. Man måste utbilda personerna i hur man kan kommunicera för att de enkelt ska kunna förklara om de känner sig oroliga. Då får man gå tillbaka och prova senare.

– Vi håller tummarna på att de inte får panik. Förhoppningsvis ska dessa dykare inge lugn och säkerhet så att pojkarna kan lita på dem och släppa sig i deras händer.

Pojkarna kommer att ha våtdräkt, en mask för hela ansiktet och hjälm för att inte skada sig mot grottgångarnas väggar.

Se klippet där Stefan Hogeborn berättar hur dykarna kan förbereda barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet