Pojkarna och tränaren som är instängda i en grotta i Thailand har skrivit brev till sina familjer. Foto: AP/TT

Thailändska pojklaget i brev till föräldrar: ”Var inte oroliga”

Publicerad

Pojklaget och deras 25-åriga tränare, som varit instängda i en grotta i Thailand sedan 23 juni, har nu skrivit brev till sina familjer.
”Glöm inte mitt födelsedagskalas”, skriver en av pojkarna till sina föräldrar.

Dykare har tagit breven ut från grottan och i breven försöker barnen lugna sina föräldrar. ”Jag älskar er mamma och pappa. Var inte oroliga. Jag är säker här. Jag älskar er båda”, skriver en av pojkarna i sitt brev.

”Oroa er inte, alla vi här är starka. Det är mycket vi längtar efter att få äta. Vi vill komma ut och ta oss hem. Vi har läxor från våra lärare som väntar”, skriver barnen i ett gemensamt brev.

Andra barn skriver att de oroar sig för just läxor de inte gjort, ser fram emot att fira sina födelsedagar och talar om sin favoritmat.

Tränaren ber föräldrarna om ursäkt

Även den 25-årige tränaren för fotbollslaget Wild Boars, Ekapol Chantawong, har kunnat höra av sig från grottan. 

”Till er föräldrar, pojkarna mår, räddningsarbetarna tar väl hand om dem. Jag lovar att jag ska ta så bra hand om pojkarna som möjligt. Jag vill tacka för allt stöd och jag vill be om ursäkt till alla föräldrar”, skriver Ekapol Chantawong i sitt brev.

Ingen omedelbar dykning ut från grottan

På en presskonferens sent under fredagskvällen, thailändsk tid, berättade de ansvariga för räddningsaktionen att en plan på att börja föra barnen ut från grottan via dykning och klättring avblåsts i sista stund.

Planen gick ut på att låta barnen dyka från den plats de nu befinner sig till en slags mellanstation där räddningsdykarna inne i grottan skapat ett läger. Skälet till att man backade i sista stund var att det bedömdes finnas för lite syre vid den plats man tänkt föra barnen.

Nu fortsätter i stället arbetet med att via slangar från ytan syresätta grottan, samtidigt som pumpar alltjämt går för högtryck, i strävan att få ut så mycket vatten som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet