Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU: Strider i Rafah försämrar relationen med EU

Israel bör genast sluta med militära operationer i Rafah och återupprätta gränsövergången vid staden, skriver högt uppsatta representanter inom EU i ett pressmeddelande.

Israel ska ha bett de över en miljon flyktingarna som befinner sig i Rafah att evakuera, något som inte skulle vara säkert, menar EU. Israel måste följa internationell rätt, fortsätter representanterna.

Om Israel fortsätter sin krigföring i Rafah kommer detta att ha betydande negativa effekter på Israels relation med EU, menar de.

Israel utför just nu, enligt de själva, "precisa operationer" Rafah. Hör militärens talesperson i klippet ovan.

Överblick

PeKå • Hej!
Har ICJ utfärdat någon dom mot terrorgruppen Hamas?

Hej!

Internationella domstolen (ICJ), som är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut, utreder endast tvister mellan stater.

Eftersom att Hamas är en terrororganisation och inte en stat kommer ICJ därför inte att döma Hamas.

Däremot har Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare ansökt om att Hamas tre hösta ledare, däribland Yahya Sinwar, ska gripas för brott mot mänskligheten.

Ny räder mot Rafah trots ICJ-beslut

Israel ska ha genomfört nya bombräder mot Rafah och Dayr al-Balah i Gaza under lördagsmorgonen. Det uppger AFP-anställda.

Räderna sker timmar efter att Internationella domstolen (ICJ) i Haag beslutat att Israel omedelbart måste upphöra med sin offensiv i Rafah. Beslutet avfärdades av Israel som kallar det för "ogrundat, skandalöst och motbjudande".

Macron träffade utrikesministrar om Gaza

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har träffat Qatars premiärminister och utrikesministrarna för Saudiarabien, Egypten och Jordan i Paris. De pratade om kriget i Gaza och hur en tvåstatslösning skulle kunna se ut.

Samtalen handlade även om vilka åtgärder som kan vidtas för att "återöppna samtliga gränsövergångar" till Gaza.

Macron passade på att mana till "omedelbar" vapenvila och frisläppandet av gisslan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Röster inifrån Gaza: ”Finns ingen framtid här”

Situationen i Gaza är akut och enligt UNRWA:s senaste rapport så finns det en allvarlig oro för att humanitära operationer i området är nära att kollapsa.

– Mina barn är döda. Jag kan inte hitta en madrass att sova på, säger Subhi Masoud, boende i Gaza.

Läs artikeln här.

PF • Varför har ni inte en länk där man kan höra domen? Den videon som finns här rapporterar och analyserar den men man hör inte domarna alls, det är bara era journalister som diskuterar vad det sas då. Man vill höra och se domarnas beslut i live

Hej! Här kan du se domstolens tidigare sändning: https://webtv.un.org/en/asset/k1j/k1ju1o38md

EU kan bli gränsövervakare i Gaza

EU överväger möjligheten att agera observatör vid gränskontrollen mellan Egypten och i Gaza. Det säger en högt uppsatt tjänsteman för AP.

EU har tidigare organiserat en övervakning vid gränsen. Verksamheten inleddes 2005 med mål att underlätta gränstrafiken, men insatsen lades ned två år senare när Hamas tog makten i Gaza med militära medel, från den palestinska myndigheten.

- Vi har fått diplomatiska förfrågningar från flera aktörer, bland annat Israel, om möjligheten att återuppta insatsen, säger EU-källan som bedömer att utrikeschefen Josep Borrell väntas få klartecken om att inleda förberedelser på ett ministermöte i Bryssel på måndag.

Utrikeschefen Josep Borell. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Markerad händelse

Israels regering om ICJ: Kan inte tvinga oss

David Mencer, talesperson för Israels regering, säger till BBC att ingen kan förmå Israel att upphöra kriget mot Hamas. Detta efter ICJ beordrat landet att stoppa sin Rafahoffensiv.

- Ingen makt i världen kan pressa oss att begå offentligt självmord, säger han.

Israels finansminister skriver på X att den som kräver att Israel stoppar kriget också kräver att landet "slutar existera".

Också oppositionsledaren Yair Lapid rasar.

"Att domstolen inte gör en koppling mellan upphörandet av striderna i Rafah, de bortfördas återvändande och Israels rätt att försvara sig mot terrorism är en moralisk kollaps och katastrof", skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: Rafahbor tror inte beslutet får någon påverkan

SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren har under dagen talat med invånare i Rafah.

- De tror inte att domslutet kommer påverka dem i en nära framtid. Det man mer generellt tror är att det skulle kunna påverka det internationella trycket på Israel.

Samtidigt har Israel avfärdat anklagelserna i utredningen.

- De säger att ingen makt i världen kan stoppa deras rätt att försvara sig och menar att det är ett existentiellt krig man för mot Hamas i Gaza.

Markerad händelse

Hamas och palestinska myndigheten: Välkommet

Den palestinska myndigheten på Västbanken välkomnar att ICJ beordrat Israel att stoppa sin offensiv i Rafah, rapporterar Reuters. Enligt dem är det ett tydligt tecken på att konsensus råder om att kriget i Gaza måste upphöra.

Även terrororganisationen Hamas välkomnar beskedet, men menar att ICJ borde göra mer. Enligt dem borde domstolen uppmana Israel att helt upphöra med militära operationer i Gaza.

Också Sydafrika, som från början anmälde Israel för brott mot Folkmordskonventionen, välkommnar beslutet och säger även att de ska ta ICJ:s beslut till FN:s säkerhetsråd.

Markerad händelse

ICJ: ”Israel måste stoppa sin offensiv i Rafah”

Internationella domstol i Haag (ICJ) beordrar Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah. Det efter att Sydafrika anmält Israel för brott mot Folkmordskonventionen.

– Den humanitära situationen i Rafah har försämrats ytterligare sedan det förra domslutet, skriver domstolen i ett pressmeddelande.