Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Nödhjälp från flytande hamn har nått Gazabor

Gazabor har de senaste dagarna fått ett begränsat antal energikex genom hjälpleveranser som fraktats sjövägen, uppger FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Det är den första leveransen som når fram till palestinier efter att USA:s militär färdigställde den flytande hamnen vid Gaza, rapporterar AP.

Tidigare i veckan pausades hjälpleveranser efter att flera lastbilar i en hjälpkonvoj enligt WFP plundrades. WFP varnade för att hela projektet riskerar att misslyckas om inte Israel kan säkerställa att hjälporganisationer kan operera säkert i området.

Förhoppningen är att 150 lastbilar om dagen ska frakta förnödenheter från den flytande hamnen in i Gaza.

Lastbil med nödhjälp till Gazabor stormas.
Lastbil med nödhjälp stormades i helgen. Foto: AP/TT

Överblick

Grekiskt fartyg attackerat av huthi

Ett grekiskt lastfartyg med libysk flagg har attackerats av drönare i Röda Havet från Iranstödda huthirörelsen i Jemen, rapporterar Reuters.

Besättningen fick lindriga skador och fartyget måttliga. Fartyget har fortsatt sin resa, enligt USA:s centralkommando.

Huthirörelsen har tagit på sig attacken.

Markerad händelse

Netanyahu: "Intensiv fas i kriget snart slut"

Under söndagskvällen intervjuades Benjamin Netanyahu av den israeliska tv-kanalen Channel 14. Där säger han att den "intensiva fasen" av Israels krigföring mot Hamas i Rafah är på väg att ta slut - men att kriget inte kommer vara över förrän Hamas förlorar kontrollen över Gazaremsan.

Netanyahu fortsätter med att säga att fler styrkor kan placeras på gränsen till Libanon när den "intensiva perioden" är slut. De senaste veckorna har spänningarna mellan Israel och den Iranstödda milisen Hizbollah trappats upp ordentligt.

Gallant besöker USA: "Avgörande"

Israels försvarsminister Yoav Gallant är på väg till Washington D.C. i USA för möten med flera toppolitiker. Bland annat ska han träffa hans amerikanska motsvarighet Lloyd Austin och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

På agendan står diskussioner om kriget i Gaza och eskaleringen vid gränsen till Libanon. Gallant själv säger att mötena i USA är "avgörande för krigets framtid", enligt Times of Israel.

USA-visiten genomförs bara några dagar efter att Israels premiärminister Netanyahu kritiserat Biden-administrationen för att ha pausat vapenleveranser.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israeliska soldater band fast skadad man på motorhuv

Israeliska soldater band fast en skadad palestinsk man på en jeep under en räd i Jenin på den ockuperade Västbanken. Detta enligt en video som fått spridning i sociala medier och som verifierats av Reuters.

IDF säger i ett uttalande att styrkorna brutit mot militärens uppförandekod.

Här kör den israeliska armén en skadad palestinsk man på motorhuven.

Få svar på de mest eftersökta frågorna om kriget

När kan kriget ta slut? Varför attackeras civila i Gaza? SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid svarar på några av de mest googlade frågorna om kriget mellan Hamas och Israel.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

ICRC om attacken mot tältlägret: "Högar av kroppar"

Internationella rödakorskommittén (ICRC), vars kontor skadades i samband med den dödliga attacken vid ett tältläger väster om Rafah under fredagen, vittnar nu om fruktansvärda scener.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera döda i attacker i Gaza stad

Minst 42 personer ska ha dödats i israeliska attacker i Gaza
stad på lördagen, enligt det Hamasstyrda mediekontoret, rapporterar Reuters.

24 personer ska ha dödats i en attack mot flyktinglägret al-Shati. Ytterligare 18 palestinier ska ha dödats när byggnader träffades i den närliggande stadsdelen al-Tuffah.

IDF gick ut med ett uttalande på lördagen där de säger att de
träffat ”två militära infrastrukturanläggningar" som enligt dem tillhör Hamas.

Flera döda efter skjutningar på Västbanken

En israelisk medborgare har skjutits till döds på lördagen i staden Qalqilya på norra Västbanken, enligt israelska militären IDF, rapporterar AP.

Enligt IDF befann sig israeliska trupper i området och
mannen som sköts ska ha dödförklarats på plats.

Uttalandet kommer dagen efter att israeliska styrkor skjutit ihjäl två män i samma stad på Västbanken på fredagen, enligt AP.

Sedan kriget bröt ut den 7 oktober har över 500 palestinier
dödats på den ockuperade Västbanken, enligt hälsomyndigheten. Under samma period ska minst nio israeler ha dödats av palestinier.

Röda korsets kontor i Gaza skadat efter attacken mot tältläger

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att projektiler slog ned bara några meter från deras kontor och bostäder i Gaza, i ett inlägg på X.

"Att skjuta så farligt nära humanitära strukturer, innebär att civila och Röda korsets personal riskerar sina liv.", skriver ICRC.

Enligt inlägget har röda korsets fältsjukhus i Gaza hittills tagit emot 22 döda och 45 skadade efter attacken.

Markerad händelse

Många uppges döda i attack mot tältläger

18 palestinier uppges ha dödats och 35 ska ha skadats i en israelisk attack mot ett tältläger i Mawasi, väster om Rafah, där människor på flykt befinner sig. Det rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från palestinska Röda halvmånen.

Enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheten är dödssiffran ännu högre. De rapporterar minst 25 döda och 50 skadade.

En boende i Gaza säger till Reuters att två stridsvagnar skickade något som liknade eldklot över tältlägret.

Israels militär säger att de undersöker attacken.