Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas: "Irans attack en naturlig rättighet"

Terrororganisationen Hamas, som har varit i krig med Israel i över sex månader, försvarar Irans attack i ett skriftligt uttalande.

"Vi i Hamas betraktar den militära operation som genomförs av Iran som en naturlig rättighet och ett förtjänat svar på brottet att rikta in sig på det iranska konsulatet i Damaskus och att avrätta av flera ledare för revolutionsgardet", skriver de.

En talesperson för Huthirebellerna säger till Reuters att Irans attack på Israel var ett "legitimt svar".

Se en tidigare inspelad video där SVT:s Stefan Åsberg förklarar hur Hamas, Hizbollah och Huthirebellerna hänger ihop.

Överblick

Markerad händelse

USA-sändebud: Palestinsk stat nyckelfråga

Saudiarabien är berett att normalisera förbindelserna med Israel - om Israel går med på en plan för en framtida palestinsk stat. Det sa USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan under ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagen.

Sullivan kom till Jerusalem efter att ha träffat Saudiarabiens kronprins och faktiske ledare Muhammed bin Salman tidigare under helgen. Sullivan och Netanyahu diskuterade också Israels fortsatta krigföring mot Hamas och nödhjälpen till Gaza, skriver The Times of Israel.

Netanyahus parti Likud är traditionellt emot bildandet av en palestinsk stat.

Markerad händelse

Jordanien kräver utredning om krigsbrott i Gaza

Jordaniens utrikesminister kräver en internationell utredning om vad han kallar "många och dokumenterade krigsförbrytelser" begångna av Israel under kriget mot Hamas.

- Vi kräver en ingående internationell undersökning som kan sätta stopp för dessa krigsförbrytelser och se till att de ansvariga ställs inför rätta, sa utrikesminister Ayman Safadi på en presskonferens på söndagen enligt tv-kanalen I24 News.

Flera människorättsgrupper har under vintern anklagat Israel för krigsförbrytelser i Gazaremsan. Sydafrika har gått ett steg längre och dragit Israel inför FN-domstolen ICJ för att utreda om Israel gör sig skyldigt till folkmord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen bor i ruinerna av sitt hem: "Spillror utan väggar"

Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis.

Den här gången är inte hennes man med och hennes barn har glömt hur man är barn. De leker inte. De samlar vatten, mat och träbitar.

- Jag är tillbaka i förstörelsen, i min familjs hem, säger hon.

- Mitt hem som reducerats till spillror utan väggar. Men jag är ändå bekväm här. Det är mitt hem, där jag föddes.

Snälla PS • Skicka alla era journalister till Gaza, snälla gör det.

Hej,

tyvärr släpps utländska journalister fortfarande inte in i Gaza.

Några få journalister har varit inbäddade med militären, och CNN har som enda nyhetsmedium fått skicka in ett eget team under några timmar, det var i mitten av december.

Så här har SVT:s vice vd Anne Lagercrantz skrivit om detta tidigare:
"Konflikten är svår att bevaka eftersom Gaza är helt stängt. Utgivarna har ställt sig bakom kravet från internationella medieorganisationer att få tillträde till Gaza (Utgivarna backar krav på Israel och Egypten: Släpp in oss i Gaza | Journalisten). Oberoende ögon och öron behövs för att skildra vardagen."

Vi hoppas att denna situation förändras framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läkaren i Gaza: Människor måste kunna hitta oss

Läkare Utan Gränser återupptar sin verksamhet på Nasser-sjukhuset i Khan Younis. Samtidigt uppger FN att 800 000 människor har "tvingats fly" från en israelisk attack mot Hamas-militanter i staden Rafah.

Bistånd börjar sakta att nå Gaza, men att återuppbygga nödvändiga verksamheter är svårt.

- Det är alltid svårt att evakuera eller att öppna ett sjukhus igen, säger Aurélie Godard, ansvarig för Läkare utan Gränser i Gaza.

- Först och främst är det svårt för patienterna eftersom de behöver veta var de kan hitta oss, vilka tjänster och vilken vård som finns tillgänglig och var de finns. Det förändras tyvärr från dag till dag i Gaza.

Markerad händelse

Gaza: Fler än 30 döda i attack mot flyktingläger

Fler än 30 personer har dödats och ytterligare 20 har skadats då Israel bombat ett bostadshus i centrala Gaza, enligt uppgift från ett sjukhus i det krigshärjade och Hamasstyrda området.

Huset låg i det formella flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza. Enligt vittnesuppgifter skedde anfallet vid klockan tre på natten, lokal tid.

Det palestinska nyhetsorganet Wafa skriver att en sökinsats ännu pågår i de rasmassor som återstår av huset, samt att flera av de skadade är barn.

Sedan Israel inledde en militär operation mot Rafah har nya strider blossat upp längre norrut. Markstrider och flyganfall har skett i och kring bland annat Nuseirat.

(TT)

Rök stiger från centrala Gaza efter ett israeliskt flyganfall som skedde under dagen på lördagen. Foto: AFP/TT

MR-grupp: Sårade i Rafah får ingen vård

Stängningen av gränsövergången i Rafah slår hårt mot tusentals palestinier i behov av medicinsk vård. Det skriver den Geneve-baserade människorättsgruppen Euro-Med Human Rights Monitor i ett uttalande.

Enligt gruppen handlar det om över 11 000 sårade, mer än 10 000 cancerpatienter och minst 2 000 patienter med andra sjukdomar som skulle ha fått vård utanför Gazaremsan om gränsövergången varit öppen.

Gränsövergången mot Egypten har varit stängd sedan Israel inledde markinsatsen i Rafah den 7 maj. Israel och Egypten har beskyllt varandra för att gränsövergången inte har kunnat öppnas.

Gränsövergången i Rafah. Foto: EPA

Iran bekräftar samtal med USA

Iran bekräftar att företrädare för landet höll indirekta samtal med amerikanska representanter i Oman tidigare i veckan. Det rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna enligt al-Jazeera.

Irans FN-delegation uppger enligt Irna att det handlar om "en pågående process" och att samtalen varken är de första eller de sista.

Enligt tidigare uppgifter till nyhetssajten Axios var de indirekta samtalen de första mellan länderna sedan i januari.

I april sände Iran över 300 missiler och drönare mot Israel som svar på en attack som dödade två iranska generaler i Syrien. Det var den första iranska direktattacken mot Israel.

USA:s säkerhetsrådgivare i Saudiarabien

Saudiarabiens starke man, kronprins Mohammed bin Salman, har tagit emot USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i staden Dhahran. Det rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån enligt Reuters.

Ännu finns inga uppgifter om vad som sades under mötet. Innan Sullivan lämnade USA uppgav en talesperson för Vita huset att han skulle ta upp "bilaterala och regionala frågor", inklusive kriget i Gazaremsan,

Sullivan ska under söndagen träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han väntas då upprepa USA:s uppmaning till begränsade och riktade åtgärder mot Hamas i södra Gazaremsan i stället för en storskalig invasion, enligt Reuters.

En grupp människor trängs vid en lastbil och plockar kartonger från den.
Gazabor hämtar matpaket från en lastbil med nödhjälp som anlänt via piren som USA byggt vid kusten. Foto: AFP