Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer mellan Israel och Libanon? Stina Blomgren svarar på frågor. Foto: SVT/Erik Björklund

Senaste nytt om Hamas och Israel

Borrell uppmanar USA att se över sitt militära stöd till Israel

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanar USA att se över sitt militära stöd till Israel på grund av det höga antalet civila dödsoffer i Gaza, rapporterar Reuters.

Borrell lyfter att USA:s president Joe Biden förra veckan sade att Israels svar på terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober hade gått för hårt fram och att amerikanska tjänstemän har sagt att alltför många civila dödas i Gaza.

- Om man anser att alltför många människor dödas kanske man bör tillhandahålla färre vapen för att förhindra att så många människor dödas, säger Borrell.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Adenviken farligaste platsen på havet i världen"

Sverige ska skicka militär personal till EU:s insats i Röda havet. Insatsen omfattar områden som Persiska viken, Hormuzsundet och Adenviken.

- Vattnet utanför Jemen - Röda havet och Adenviken - är kanske den allra farligaste platsen just nu i världen ute till havs, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Detta på grund av att Huthirebellerna dagligen riktar robotar och missiler mot fartyg som passerar i området.

- I dag senast träffade de ett fartyg med två raketer som började brinna.

De Iranstödda islamistiska Huthirebellerna i Jemen har sedan december attackerat handelsfartyg i Röda havet för att hämnas kriget i Gaza. Här hittar du SVT:s samlade rapportering om attackerna.

Markerad händelse

Israelisk militär har återigen stormat Nasser-sjukhuset

Enligt Gazas hälsoministerium har Israels styrkor återigen stormat Gazas näst största sjukhus Nasser-sjukhuset i Khan Yunis, efter att de tidigare uppgett att styrkorna dragit sig tillbaka under torsdagen. Det rapporterar Reuters.

Israeliska tjänstemän har hävdat att Hamas är verksamma från sjukhusets lokaler, något som både Hamas och personalen på sjukhuset avfärdat.

Sedan en vecka tillbaka har Nasser-sjukhuset belägrats av israelisk militär, vilket har satt sjukhuset helt ur drift. Ett 30-tal patienter har under perioden fått evakueras till andra sjukhus i regionen, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

Fyra röda och vita ambulanser kör på led genom ett krigshärjat Gaza.
En konvoj av ambulanser evakuerar patienter från Nasser-sjukhuset den 18 februari. Foto: Christopher Black/WHO

Nya attacker och motangrepp i Röda havet

Ett fartyg i Röda havet började brinna i en robotattack som tros ha utförts av den islamistiska huthirörelsen i Jemen på torsdagen.

Branden kunde släckas och ingen person skadades i attacken. Det enligt den brittiska flottan som meddelade att angreppet besvarats.

Fartyget uppges ha varit på väg från Thailand till Egypten när det attackerades med två robotar.

Franska flottan uppgav senare på dagen att man skjutit ned två drönare över Röda havet. Drönarna misstänks ha tillhört den militanta huthirörelsen som backas upp av Iran.

Det var andra nedskjutningen som utfördes av fransk militär denna vecka. (TT)

Markerad händelse

Uppgifter: Eldupphör kan vara på gång

Palestinska källor säger till spanska nyhetsbyrån EFE att Hamas nu gjort viktiga eftergifter som kan bana väg för enighet. Man utrycker hopp om att någon form av överenskommelse kan nås nästa vecka.

- Hamas har slopat sitt krav på ett permanent eldupphör och att Israel drar sig ur Gazaremsan helt. I utbyte vill de ha garantier för att deras ledare inte dödas, citerar EFE källorna.

I dag anländer också USA:s sändebud Brett McGurk till Israel efter att ha träffat medlare i Egypten. Såväl israeler som palestinier andas viss optimism.

USA har också signalerat till Israel att det är extremt viktigt att få till en uppgörelse före den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds runt den 10 mars. Det rapporterar medier i USA och Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen i Rafah på flykt: ”Vet inte vart vi ska ta vägen”

Familjen Ashkantana i Rafah måste åter igen packa ihop sina saker och fly. Familjen som flytt fem gånger behöver nu röra sig tillbaka till någon av platserna de redan lämnat.

Tillflyktsorten Rafah i södra Gaza är i dag en tältstad med 1,4 miljoner människor. Frilansfotografen Yousef Ruzzi har filmat desperationen där, på uppdrag av SVT.

Familjen Ashkantana har packat ihop sitt tält för att börja röra sig norrut.

Huthirebellerna: israeliska, amerikanska och brittiska fartyg "förbjudna"

Jemens huthier sa i ett uttalande att fartyg som helt eller delvis ägs av israeliska individer eller enheter och israelflaggade fartyg är "förbjudna" från Röda havet, Adenbukten och Arabiska havet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De sa även att fartyg som ägs av amerikanska eller brittiska enheter, eller som seglar under dess flagg, också är förbjudna.

IDF: Flyganfall mot Hizbollah-mål i Libanon

Den israeliska militären, IDF, skriver på X att de har utfört flyganfall mot flera Hizbollah-mål i södra Libanon under torsdagen.

Målen var bland annat en byggnad i Maroun al-Ras och annan infrastruktur i städerna Kafr Kila och Khaim, som de uppger tillhör Hizbollah.

IDF uppger att de har upptäckt uppskjutningar från libanesiskt territorium mot Israel under torsdagen.

Israeliska flyganfall mot centrala Gaza

Palestinier hämtar en kropp från spillrorna av ett förstört hus, under torsdagen, efter israeliska flyganfall i Deir al Balah på centrala Gazaremsan.

Över 29 000 palestinier har dödats och över 69 000 har skadats sedan den 7 oktober. Det sa Gazas hamasstyrda hälsoministerium under torsdagen.

Över 1300 israeler har dödats sedan 7 oktober, enligt israels militär (IDF).

Foto: Mohammed Vet/EPA/TT

Attack mot fartyg i Adenviken

Två robotar har träffat ett fartyg sydost om den jemenitiska hamnstaden Aden i en attack under torsdagen. Attacken orsakade en brand ombord, enligt Storbritanniens sjöfartsmyndighet. Det rapporterar Reuters.

Enligt AP ska fartyget varit registrerat i östaten Palau och varit på väg från Thailand till Egypten. Skeppet ska tidigare sänt ut ett meddelande att det fanns "syrisk besättning ombord" för att undvika att bli attackerade av Huthirörelsen, skriver nyhetsbyrån enligt TT.

Huthirörelsen ska inte omedelbart ha tagit på sig attacken.

Markerad händelse

Nya samtal om möjlig vapenvila

USA:s Mellanöstersändebud Brett McGurk sändebud väntas i dag komma till Israel, där en regeringsföreträdare talar om "möjligheter till framsteg" mot en vapenvila i Gazakriget.

McGurk kommer direkt från Kairo där han diskuterat med medlare. Där har även en exilledare för terrorstämplade Hamas befunnit sig.

Samtalen är svåra, eftersom de två sidornas upplägg för fortsättningen är helt olika. Israel har slagit fast att kriget inte slutar förrän Hamas utplånats som organisation.

Hamas linje är att Israel måste dra sig tillbaka från Gazaremsan. I utbyte skulle då Hamas släppa personer ur den gisslan som togs i den stora terrorattack i Israel som den 7 oktober blev inledningen på kriget.

Foto: Hadi Mizban, AP/TT