Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Flera döda i sammandrabbningar på Västbanken

Tre palestinier dödades av israeliska styrkor i sammandrabbningar på den ockuperade Västbanken tidigt på tisdagen, rapporterar den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa enligt Reuters.

Minst 400 palestinier har dödats i sammandrabbningar med israeliska soldater och bosättare sedan attacken mot Israel den 7 oktober.

Överblick

Pinnat inlägg

Sjukvårdare: "Många döda efter flygräd i Rafah"

Palestinska sjukvårdare i Rafah säger att 35 personer dödats i en israelisk flygattack mot ett tältläger nära Rafah, i södra Gaza, uppger nyhetsbyrån AP.

Röda halvmånen uppger på X att ett israeliskt flyganfall har krävt "ett stort antal" offer.

Organisationen säger att attacken riktades mot ett tältläger för flyktingar och att den var utpekad som ett "humanitärt område".

På bilder från nyhetsbyråer ser man bilder på det som sägs visa en brand efter attacken och döda kroppar.

Israels militär säger att attacken riktades mot Hamas och mot legitima mål enligt internationell lag.

Israels militär säger sig vara medveten om uppgifter om skadade och att det är något man tittar närmare på.

Unrwa: Attackerna mot Rafah är "fasansfulla"

Rapporterna om attacker mot familjer som söker skydd i Rafah i södra Gaza är ”fasanfulla”, skrev FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, på X under måndagen.

"Gaza är ett helvete på jorden. Bilderna från igår kväll är ännu ett bevis på det.", skriver organisationen.

Organisationen läkare utan gränser skriver på X att de är "förskräckta över denna dödliga händelse, som än en gång visar att ingen plats (i Gaza) är säker"

Borell: ICJ:s beslut måste genomföras

Israel fortsätter med sin militära attack i södra Gaza trots beslutet från Internationella domstolen i Haag (ICJ) som uppmanade landet att omedelbart stoppa striderna i Rafah. Det sa EU: s utrikespolitiska chef, Josep Borrell, på måndagen.

Internationella domstolens beslut måste genomföras, sade han inför ett möte med EU:s utrikesministrar och tillade att han också skulle arbeta för att nå ett politiskt beslut om lanseringen av ett särskilt EU-uppdrag för gränsövergångsstället i Rafah.

Spanien: Erkännande av Palestina bra för fred

Den palestinska myndighetens premiärminister, Mohammed Mustafa, är på besök i Bryssel för möten med Norges och Spaniens utrikesministrar och EU:s utrikeschef.

Norge har överlämnat dokument som visar att Oslo inleder diplomatiska kontakter med den palestinska myndigheten.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares säger att ett erkännande av den palestinska staten "innebär ett erkännande för det palestinska folket och är den bästa garanten för Israels säkerhet".

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas: Inlett attack mot Tel Aviv

Hamas beväpnade gren, Qassambrigaderna, uppger att de har inlett en vad de beskriver som en "stor raketattack" mot Tel Aviv i Israel, skriver de på Telegram. Attacken beskrivs som ett svar mot Israel.

I Tel Aviv har flyglarm hörts. Enligt Israels militär handlar det om minst åtta raketer som skjutits från Gaza. Ett antal ska ha skjutits ska ha skjutits ner av IDF:s luftvärn.

Haaretz rapporterar att raketsplitter ska ha fallit på flera platser i centrala Israel. Tidningen skriver även att en person ska ha ådragit sig lättare skador i Herzliya, nordöst om Tel Aviv.

Hör hur flyglarmen låter i Tel Aviv i videon ovan.

Israel uppges vara redo för samtal om vapenvila

Egyptiska medlare försöker att återuppta förhandlingarna om vapenvila och på söndagskvällen väntas Israels krigskabinett mötas för att diskutera ett avtal om frisläppandet av gisslan, uppger en anonym tjänsteman .

I ett möte på lördagen med CIA-chefen William Burns och medlare från Qatar gick Israels underrättelsechef David Barnea med på en nytt ramverk för samtal om vapenvila, enligt israeliska medier. Och samma dag sade en anonym israelisk tjänsteman "det finns en avsikt att återuppta samtalen den här veckan".

Men enligt Osama Hamdan, som tillhör Hamas, är det "bara prat", rapporterar Al Jazeera.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Lastbilar med hjälp släpps in Gaza från Egypten

Lastbilar med humanitär hjälp har börjat rulla in i Gazaremsan från Egypten, rapporterar statligt kopplade egyptiska al-Qahera.

Egypten har vägrat att samordna hjälpkonvojer via Rafah så länge israeliska soldater kontrollerar den palestinska sidan. Men i fredags gick Egyptens president Abdel Fattah al-Sisis med på att tillåta hjälp via Kerem Shalom, den andra övergången från Egypten.

Det är 200 lastbilar som väntas korsa gränsen till Gaza. Hjälpen kommer in via den Israelkontrollerade övergången Kerem Shalom. Det uppger Khaled Zayed, chef för egyptiska Röda halvmånen i al-Arish.

Man står vid flera lastbilar med nödhjälp vid gränsövergången
Arkivbild. Lastbilar med humanitär hjälp vid gränsövergången Kerem Shalom. Foto: Hatem Ali/AP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora demonstrationer på flera håll i Israel

Under lördagen demonstrerade tusentals personer på flera håll i Israel med kraven på eldupphör i Gaza och återförandet av gisslan, rapporterar CNN.

Många demonstranter i städerna Tel Aviv, Haifa och Rehovot riktade in sig på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och anklagade hans regering för korruption och kritiserade hans hantering av kriget i Gaza.

På videor från Tel Aviv kan även sammandrabbningar ses där polishästar och vattenkanoner använts för att skingra demonstranter och flera ska även ha gripits.

Familjer till gisslan höll också ett möte där de krävde omedelbart återupptagande av förhandlingarna med Hamas för att få tillbaka gisslan.

Markerad händelse

Nya anfall mot Rafah

Under natten till söndagen genomförde Israel nya attacker på olika platser i Gaza. Landets flygvapen ska även ha bombat Rafah.

Enligt AFP:s journalister på plats och vittnesmål förekom attacker eller hård beskjutning i Deir al-Balah, Gaza stad och flyktinglägret Jabalia.

Den israeliska militären har inte kommenterat uppgifterna. Däremot uppger militären att de under natten har anfallit olika mål kopplade till Hizbollah i södra Libanon under natten.

Markerad händelse

Positiva signaler om nya Gaza-samtal

Flera israeliska medier uppger att Israel och medlare från USA och Qatar har enats om att fortsätta samtalen med terrorstämplade Hamas om vapenvila i Gaza.

Samtidigt säger en israelisk källa till nyhetsbyrån AFP att landets regering är villig att gå in i förhandlingarna.

- Det finns en avsikt att förnya samtalen den här veckan.

De senaste förhandlingarna mellan Israel och Hamas bröts efter Israels anfall mot gränsstaden Rafah.

(SVT/TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Räder i Rafah fortsätter trots beskedet från Haag

På fredagen krävde Internationella domstolen i Haag (ICJ) att striderna i Rafah i södra Gaza skulle upphöra. Trots det genomfördes nya bombräder kort därefter.

– Samtidigt finns en oro i Israel att de kan komma utsättas för sanktioner från olika länder om de inte respekterar beslut från högsta instanser, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

Läs artikeln här.