Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill åka till ett säkert ställe” – hör Malik Ashkatana berätta om livet i Rafah och den hopplösa jakten på en säker tillflyktsort i Gaza. Foto: Youssef Ruzzi

Senaste nytt om Hamas och Israel

FN-chefen vid Rafah-övergången: "Skillnaden mellan liv och död"

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres anlände under fredagen till Egypten och gränsövergången Rafah, där biståndsleveranserna väntar på att bli insläppta i Gaza.

Han mötte vid lunchtid reportrar vid området och sa då att han kräver att han sett "så många lastbilar lastade med vatten, med bränsle, med mediciner och mat" och krävde att dessa släpps in, rapporterar BBC News. Han beskrev det vidare som en "livlina" och "skillnaden mellan liv och död för så mång amänniskor i Gaza".

Under gårdagen kom rapporter om att gränsövergången skulle öppna under fredagen, men det har alltså ännu inte skett.

Antonio Guterres med hörlurar på sig och framför FN-flaggen under pressträff
Antonio Guterres talade på torsdagen under en presskonferens med Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry efter deras möte i Kairo. Foto: Khaled Desouki/APF/TT

Överblick

USA vänder om israeliska bosättningar

Israels tillkännagivande om nybyggnation av bosättningar är "kontraproduktiva för att nå en varaktig fred" och en "besvikelse". Det meddelade Biden-administrationen på fredagen.

- De är också oförenliga med internationell rätt, sa utrikesminister Antony Blinken på en presskonferens.

Enligt nyhetsbyrån Reuters signalerar det en återgång till den långvariga amerikanska politiken som tidigare präglat landets syn på Israels utvidgning av bosättningar på ockuperade Västbanken.

I november 2019 tillkännagav den dåvarande presidenten Donald Trumps utrikesminister Mike Pompeo att Washington inte längre ansåg bosättningarna olagliga, känt som Pompeo-doktrinen. En hållning som alltså rivs upp nu.

Markerad händelse

Huthiattack kan leda till miljökatastrof

Ett lastfartyg som övergivits i Adenviken efter att ha skadats i en attack läcker olja ut i Röda havet. Det kan leda till en omfattande miljökatastrof, varnar den amerikanska militärens centralkommando (Centcom).

Det Belizflaggade fartyget Rubymar, som var lastat med konstgödsel, attackerades för snart en vecka sedan av Huthirebellerna i Jemen.

Fartyget ligger nu för ankar, men har lämnat efter sig ett nästan tre mil långt oljespill som tillsammans med konstgödsellasten hotar havsmiljön.

"M/V Rubymar transporterade mer än 41 000 ton konstgödsel när det anfölls, vilket kan läcka ut i Röda havet och förvärra den här miljökatastrofen" skriver Centcom på X.

De Iranstödda islamistiska Huthirebellerna i Jemen har sedan december attackerat handelsfartyg i Röda havet för att hämnas kriget i Gaza. Här hittar du SVT:s samlade rapportering om attackerna.

Satellitbild på ett fartyg med en tjock sträng av mörk olja bakom sig.
Satellitbilden visar hur lastfartyget Rubymar läcker olja i Röda havet. Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Förstört sju drönare riktade mot Röda havet

USA:s militär uppger att de har förstört sju ej avfyrade drönare tillhörande de Iranstödda islamistiska Huthirebellerna, rapporterar Reuters.

Drönarnas tilltänkta mål ska ha varit handelsfartyg i Röda havet. Huthirebellerna i Jemen attackerar dagligen fartyg i området för att hämnas kriget i Gaza.

- Vattnet utanför Jemen - Röda havet och Adenviken - är kanske den allra farligaste platsen just nu i världen ute till havs, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i torsdagens Rapport.

Markerad händelse

Hälsoministeriet: 100-tal dödade senaste dygnet

Fler än 100 palestinier har dödats av israeliska luftanfall mot Gazaremsan under det senaste dygnet, uppger hälsoministeriet i det Hamaskontrollerade Gaza.

Siffrorna har inte kunnat verifieras av oberoende aktörer och skiljer inte mellan civila och stridande dödsfall.

Uppgifterna kommer efter de senaste dagarnas intensiva militära aktivitet i södra Gaza, i bland annat staden Khan Yunis.

Palestinier söker efter överlevande i rasmassorna från en förstörd byggnad i Deir al Balah. Foto: AP

Palestinier ber fredagsbön i ruinerna av Al-Huda moskén i Rafah efter att den förstördes av israeliska flyganfall.

Foto: Haitham Imad/EPA/TT
Markerad händelse

USA förkastar Netanyahus Gaza-förslag

Israels ledare föreslår att Gaza ska styras av lokala palestinska ledare utan band till terrorstämplade Hamas när kriget är över. Israelisk militär ska enligt förslaget bli kvar på Gazaremsan.

Enligt det tvåsidiga förslaget kommer Israel att fortsätta med sin militära offensiv mot Gaza tills man har nått sina mål: att förgöra de islamistiska extremistorganisationerna Hamas och Islamiska jihad och se till att samtliga gisslan som fortfarande hålls i Gaza släpps fria.

Även efter krigsslutet ska den israeliska militären ha "full frihet" att verka i Gazaremsan i syfte att förebygga terrorism, enligt Netanyahus plan.

USA förkastar helt idén om en "återockupering".

USA:s utrikesminister Antony Blinken upprepade Washingtons ståndpunkt och slog fast att USA motsätter sig både en återockupering av Gazaremsan samt varje försök från Israels sida att minska Gazas territorium.

Markerad händelse

Netanyahu lägger fram plan för Gazas framtid

Israels premiärminister har lagt fram en plan för Gaza efter kriget, rapporterar israeliska medier.

Förslaget innebär ett Gaza som efter kriget styrs av lokala palestinska ledare utan band till Hamas eller rörelsens utländska anhängare.

Även efter krigsslutet ska den israeliska militären ha "full frihet" att verka i Gazaremsan i syfte att förebygga terrorism, enligt Netanyahus plan.

Den innebär också att Israel kommer fortsätta sin offensiven tills man har nått sina mål: att förgöra terrorstämplade Hamas och se till att samtliga gisslan släpps fria.

Palestinska myndigheten (PA), som styr över Västbanken, dömer ut den israeliska planen i skarpa ordalag. I ett uttalande kallar PA förslaget för "en officiell (israelisk) återockupation av Gazaremsan", rapporterar The Times of Israel.

Påstådd milisman dödad i israelisk drönarattack

Israels försvarsmakt IDF säger sig ha dödat en palestinsk milisman som var på väg att utföra en attack i ockuperade Västbanken.

Mannen, som enligt Israel tillhörde terrorstämplade Islamiska jihad, dödades på torsdagen nära Jenin när en drönare träffade bilen han färdades i. Han ska enligt Israel ha varit inblandad i flera tidigare skjutningar mot israeliska posteringar.

Det palestinska nyhetsorganet Wafa uppger att två personer dödades i drönarattacken och ytterligare fyra skadades.

En söndersprängd bil efter drönarattacken i Jenin. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Hamasledare har lämnat medlarsamtalen

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh har lämnat Egypten, uppger den terrorstämplade rörelsen.

Detta efter att ha fört samtal med egyptiska representanter om en möjlig vapenvila på Gazaremsan och utbyte av israeliska gisslan mot palestinier som fängslats i Israel.

Under torsdagen kom uppgifter om att både israeler och palestinier närde ett visst hopp om att en överenskommelse kan bli klar under nästa vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Adenviken farligaste platsen på havet i världen"

Sverige ska skicka militär personal till EU:s insats i Röda havet. Insatsen omfattar områden som Persiska viken, Hormuzsundet och Adenviken.

- Vattnet utanför Jemen - Röda havet och Adenviken - är kanske den allra farligaste platsen just nu i världen ute till havs, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Detta på grund av att Huthirebellerna dagligen riktar robotar och missiler mot fartyg som passerar i området.

- I dag senast träffade de ett fartyg med två raketer som började brinna.

De Iranstödda islamistiska Huthirebellerna i Jemen har sedan december attackerat handelsfartyg i Röda havet för att hämnas kriget i Gaza. Här hittar du SVT:s samlade rapportering om attackerna.