Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Hamas: Accepterar FN-resolutionen

Terrorgruppen Hamas meddelar att de accepterar den av FN antagna resolutionen om vapenvila och är redo att förhandla om detaljerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USA:s utrikesminister Antony Blinken beskriver Hamas uttalande som ett ”hoppfullt tecken”, rapporterar Reuters.

Det var under måndagskvällen som FN:s säkerhetsråd ställde sig bakom en amerikansk resolution om vapenvila i Gaza.

Enligt USA är Israel positiva till förslaget, men Mellanösternexperten Anders Persson har svårt att tro att Israel kommer att acceptera förslaget.

– Eftersom det innebär att Israel inte kommer nå sina krigsmål, säger han.

Överblick

Markerad händelse

Lastfartyg träffat i Huthiattack har sjunkit

Det grekiskägda lastfartyg som förra onsdagen träffades av en drönarattack från Huthirörelsen befaras ha sjunkit, enligt den brittiska branschorganisationen för handelstrafik UKMTO.

Enligt en rapport från UKMTO syntes bråte och olja på den plats som fartyget senast rapporterades vid i Röda havet.

Huthirörelsen har själva tagit på sig ansvaret för attacken.

Fartyget, som är registrerat i Liberia, och senast var i hamn i Ryssland, tog först in vatten och besättningen evakuerades därefter av militär personal.

Enligt medieuppgifter bar fartyget på 80 000 ton kol.

Markerad händelse

Netanyahu vill ha mer vapen från USA

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vill att USA omedelbart tar bort de restriktioner för vapenleveranser som Israel försetts med under de senaste månaderna.

I ett filmklipp publicerat på sociala medier återger Netanyahu delar av det samtal han hade med USA:s utrikesminister Antony Blinken när han besökte Israel förra veckan.

Enligt premiärministern är USA på väg att ta bort restriktionerna.

- Blinken försäkrade mig om att regeringen arbetar dag och natt för att få bort dessa flaskhalsar. Jag hoppas verkligen att så är fallet. Det borde vara så.

Osämjan mellan länderna växte i samband med Israels markoffensiv i gränsstaden Rafah i södra Gazaremsan.

Israels premiärminister Netanyahu. Foto: Shaul Golan/POOL/AFP
Markerad händelse

FN: Gaza drabbat av extrem förorening

Kriget i Gaza har skapat en enorm miljöförstöring, enligt FN: s miljöprogram UNEP.

Explosiva vapen har skapat 39 miljoner ton skräp på Gazaremsan, eller mer än 107 kilo per kvadratmeter, enligt rapporten.

Basala sanitetssystem är nu nästan helt utslagna. Över 92 procent av vattnet anses odrickbart.

Gazaremsan, som tidigare var ett område med en av de högsta tätheterna i världen av solpaneler, har förlorat en stor del av solinfrastrukturen. Över 12 400 solpaneler har skadats, vilka nu riskerar läcka bly och tungmetaller.

Miljöskadorna kan ta generationer att återställa, även med omfattande resurser, enligt experter.

En brinnande soptipp mitt i Gaza City där det förr brukade vara en marknad. Foto: Omar al-Qattaa /AFP
Markerad händelse

USA vill undvika "ett större krig" mellan Israel och Hizbollah

USA försöker förhindra "ett större krig" mellan Israel och Hizbollah efter den senaste tidens ökade spänningar vid gränsen mellan Libanon och Israel. Det säger USA:s särskilda sändebud Amos Hochstein på en presskonferens i Beirut, där han befinner sig för att bland annat samtala med landets premiärminister Najib Mikati.

– Läget är allvarligt. Vi har sett en eskalering de senaste veckorna och president Biden vill undvika en ytterligare eskalering till ett större krig, säger Hochstein rapporterar AP.

Han säger vidare att det är "i allas intresse att snabbt och diplomatiskt" lösa konflikten mellan Hizbollah och Israel som pågått "alldeles för länge".

Amos Hochstein talar under en presskonferens.
Amos Hochstein talar under en presskonferens i Beirut 18 juni 2024. Foto: Bilal Hussein/AP

FN-topp: "Drastisk försämring" på Västbanken

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter säger att situationen på Västbanken har blivit värre.

– Situationen på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, har drastiskt försämrats, säger Volker Türk enligt Reuters.

Han uppger att 528 palestinier, varav 133 barn, har dödats av israeliska bosättare och säkerhetsstyrkor på Västbanken mellan oktober och den 15 juni.

Volker Türk beskriver samtidigt dödandet och lidandet i Gaza som orimligt.

Markerad händelse

AFP: Nedtrappade strider under måndagen

Vården i Hamasstyrda Gaza rapporterade tio dödsfall inom loppet av ett dygn, vilket är ett av de lägsta dödstalen som rapporterats därifrån under krigets gång. Från ett sjukhus i staden Gaza kom en rapport om att fem personer har dödats i två skilda flyganfall.

Vittnen berättar för nyhetsbyrån AFP att höga smällar ljöd i och väster om staden Rafah. Tidigt på måndagsmorgonen, innan Israels "lokala och taktiska paus" inleddes, larmade myndigheter i Rafah om beskjutning från stridsvagnar.

En AFP-korrespondent i Gaza beskriver det som att stridigheterna trappades ned i området i övrigt. Från israeliskt håll redogörs det för strider på marken i Rafah och centrala Gaza, där flera motstridande uppges ha blivit dödade.

(TT/AFP)

Demokrater godkänner stort vapenpaket till Israel

Två amerikanska ledamöter, som beskrivs som nyckeldemokrater, har godkänt ett stort vapenpaket till Israel efter hård press från Biden-administrationen, säger källor till Washington Post.

Vapenpaketet inkluderar bland annat 50 F-15-plan som är värda mer än 18 miljarder dollar (runt 188,5 miljarder kronor).

En av demokraterna uppger för tidningen att han regelbundet uppmanat Vita huset att sätta press på Israel för att minska dödandet av civila.

Han understryker även att F-15-planen kommer att levereras först om flera år om vapenpaketet går igenom.

Markerad händelse

Flera gripna efter protester i Jerusalem

Nio personer har gripits efter stora protester i Jerusalem, rapporterar Reuters. De tusentals demonstranterna samlades för att visa sitt missnöje mot Netanyahus regering, att ingen överenskommelse om att befria gisslan ännu har nåtts, samt för att kräva nyval.

Tumult ska ha uppstått och flera poliser ska ha attackerats, enligt ett uttalande från polisen. Tre personer ska ha skadats, uppger Haaretz.

Demonstrationerna mot regeringen har pågått i flera månader i Israel.

Demonstranter ropar medan polis försöker hålla ordningen.
Flera personer gripna efter demonstrationer i Israel. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Israel: Hizbollah-ledare dödad i Libanon

Israels militär uppger att en högt uppsatt ledare i den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah dödats i ett israeliskt drönaranfall i södra Libanon, rapporterar flera israeliska tidningar.

Ledaren, Muhammad Ayoub, färdades i en bil när anfallet genomfördes. Ayoub uppges ha ingått i Hizbollahs raket- och robotenhet nära gränsen till Israel.

Markerad händelse

Fortsatta strider trots "taktisk paus"

Det har varit fortsatta strider i Rafah och södra Gaza, meddelade UNRWA-chefen Philippe Lazzarini under måndagen, rapporterar Reuters. Detta trots att den israeliska militären under söndagen meddelade att man ska införa en daglig "taktisk paus" på elva timmar för att möjliggöra ett säkert inflöde av humanitär hjälp.

– Det har kommit uppgifter om att ett sådant beslut tagits, men den politiska nivån säger att inget sådant beslut tagits. I nuläget kan jag berätta att striderna fortsätter i Rafah och södra Gaza och att inget ännu har ändrats operativt, säger Lazzarini under en presskonferens.

Philippe Lazzarini på pressekonferens
UNRWA-chefen Philippe Lazzarini på pressekonferensen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell/NTB