Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har Israel svarat med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några av de blodigaste attackerna hittills har genomförts i juli månad. Se varför Khan Yunis varit hårt drabbat av israeliska anfall. Foto: Reuters/AP

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hamas förbjuds verka i Tyskland

Tyskland förbjuder nu terrororganisationen Hamas och det palestinska nätverket Samidoun från att verka i landet, rapporterar Tagesschau.

"Antisemitism har ingen plats i Tyskland, vi kommer att bekämpa den med all vår makt", säger inrikesminister Nancy Faeser (SPD) i ett uttalande.

Beslutet innebär att organisationerna kommer att få sina tillgångar konfiskerade och att deras närvaro på internet och i sociala medier kommer att förbjudas.

Enligt myndigheterna finns omkring 450 personer i Tyskland som är aktiva i terrorstämplade Hamas, många av dem tyska medborgare, även om det inte finns någon officiell gren av organisationen i landet.

(TT)

Överblick

Markerad händelse

Storbritannien svänger om ICC:s arresteringsorder

Storbritannien kommer inte att motsätta sig Internationella brottmålsdomstolen ICC:s begäran om en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Det meddelar en talesperson för den nye brittiske premiärministern Keir Starmer, och tillägger att det är upp till domstolen att fatta beslut om en arresteringsorder ska utfärdas eller inte.

Därmed går den nya Labour-regeringen emot den konservativa företrädaren Rishi Sunaks regering, som planerade att lämna in ett formellt ifrågasättande av arresteringsordern.

Starmers beslut innebär att han också går emot USA i frågan.

(TT)

Markerad händelse

Jordaniens kung och Joe Biden i samtal om Gaza

USA:s president Joe Biden och Jordaniens kung Abdullah II har i dag hållit samtal om Gaza, skriver Vita Huset i ett pressmeddelande.

I samtalet ska de två parterna ha talat om de pågående försöken att få till ett avtal för frisläppandet av gisslan och en vapenvila, samt förberedelser för en ökning av det humanitära biståndet under en vapenvila,

Joe biden ska även ha berömt Jordaniens humanitära insatser i Gaza under kriget.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu i Florida för att träffa Trump

Efter att ha talat inför kongressen i Washington och träffat president Joe Biden har Israels premiärminister anlänt till Florida för att träffa republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

Trump och Netanyahu hade en bra relation under tiden Trump var president, men den har sedan dess rapporterats vara frostig.

"Vi har alltid haft en bra relation", säger Donald Trump.

Mötet har varit planerat sedan tidigare och enligt källor till CNN ska det ha begärts av Netanyahu.

Samtidigt pågår diskussioner om vapenstillestånd i Gaza och Netanyahu meddelar på mötet att en förhandlingsgrupp troligtvis kommer skickas till Rom nästa vecka, rapporterar Reuters.

Markerad händelse

WHO skickar en miljon poliovaccindoser till Gaza

Världshälsoorganisationen, WHO, kommer att skicka över en miljon vaccindoser mot polio till Gaza, rapporterar Reuters.

WHO varnade tidigare under veckan för att viruset kan få fäste i Gaza efter att vattenprover visat höga koncentrationer av polio.

Än så länge finns inga bekräftade fall i Gaza.

Enligt WHO löper barn under fem år störst risk att drabbas, framför allt barn under två år.

Markerad händelse

Hamasledare död i israeliskt förvar

En Hamas ledare från Västbanken har dött i israeliskt förvar, enligt terrorstämplade Hamas och palestinska myndigheter.

63-åringen ska ha dött efter att ha flyttats från ett fängelse i södra Gaza till ett sjukhus.

"Vi sörjer ledaren och fångens bortgång och håller ockupationen ansvarig för mordet genom avsiktlig försummelse", säger Hamas i ett uttalande.

Han greps i oktober och led redan då av hälsoproblem, enligt palestinska myndigheter som också hävdar att han utsatts för tortyr.

Israel har inte kommenterat uppgifterna.

TT

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: "Behöver hitta en förhandlingslösning"

Under onsdagen meddelade den israeliska militären att ytterligare fem gisslan har hittats döda i Gaza.

Fortfarande saknas runt 115 personer, men hur många av dem som är vid liv är oklart.

– Den senaste månaden förefaller det som att fler gisslan har dödats, dels kanske av Hamas men också i strider, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

Kan Israel frita alla personer som fortfarande sitter som gisslan militärt, eller krävs ytterligare förhandlingar? Statsvetaren ger sin bild av situationen i videon ovan.

Markerad händelse

Biden betonar behovet av vapenvila till Netanyahu

I mötet mellan USA:s president Joe Biden och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen ska Biden ha betonat behovet av att nå en vapenvila i Gaza, undanröja hinder för biståndsleveranser och skydda civila liv i militära operationer, rapporterar Vita huset.

Markerad händelse

Harris: "Konstruktivt" samtal med Netanyahu

USA:s vicepresident Kamala Harris sa att hon hade ett "uppriktigt och konstruktivt möte" med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på torsdagen, rapporterar CNN.

Efter sitt mötet klargjorde Harris sitt "orubbliga engagemang" för Israels säkerhet, samtidigt som hon till Netanyahu uttryckte en "allvarliga oro över omfattningen av mänskligt lidande" i Gaza.

"Det som har hänt i Gaza under de senaste nio månaderna är förödande ... Vi kan inte se bort inför dessa tragedier. Vi kan inte tillåta oss själva att bli bedövade för lidandet, och jag kommer inte att vara tyst”, sa Harris inför reportrar.

Netanyahu i Vita huset för möte med Biden

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har anlänt till Vita huset för att träffa Joe Biden.

- Jag ser fram emot att diskutera med er i dag och arbeta med er under de kommande månaderna, säger Netanyahu till Biden enligt TT.

Mötet väntas handla om Gaza, pågående förhandlingar om vapenvila och fritagning av gisslan. Biden har tidigare sagt att han kommer ägna sina sista sex månader som president till att få slut på kriget i Gaza.

Senare under dagen ska Netanyahu träffa vicepresident Kamala Harris och på fredag väntas han träffa Donald Trump, republikanernas presidentkandidat.

Norge tar emot 20 svårt sjuka patienter från Gaza

20 patienter från Gaza och en eller flera medföljande kommer att få medicinsk evakuering till Norge, skriver Utlendingsdirektoratet, UDI, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till beslutet är att flera länder inklusive Norge har kommit överens om att ta emot patienter från Gaza senast i slutet av året, efter en uppmaning från Världshälsoorganisationen.

"Norge kommer i första hand att ta emot minderåriga och kvinnor.", skriver UDI.
Det är oklart när den första evakueringen kommer att ske.