Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hagari: "Ungefär 300 drönare och robotar avfyrades"

Israels militärs talesperson Daniel Hagari uppger att det var ungefär 300 drönare och robotar som avfyrades under natten.

Enligt israeliska militären ska Iran ha avfyrat 170 drönare mot Israel, men alla kunde skjutas ner av Israel och deras allierade.

Runt 30 kryssningsrobotar avfyrades men ingen tog sig in innanför israeliskt luftrum. Även 120 ballistiska robotar avfyrades. De flesta sköts ner av Israels luftförsvarssystem men några lyckades ta sig förbi och slog ner i en militärbas i södra Israel.

"Iran trodde att de skulle kunna förlama basen och därmed skada vår luftförsvarskapacitet, men de misslyckades" säger han i en tv-sändning under morgonen.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Räder i Rafah fortsätter trots beskedet från Haag

På fredagen krävde Internationella domstolen i Haag (ICJ) att striderna i Rafah i södra Gaza skulle upphöra. Trots det genomfördes nya bombräder kort därefter.

– Samtidigt finns en oro i Israel att de kan komma utsättas för sanktioner från olika länder om de inte respekterar beslut från högsta instanser, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

Läs artikeln här.

Egypten går med på nödhjälp till Gaza

Egypten tillåter på nytt FN-konvojer med humanitär hjälp att ta sig in via den stora gränsövergången Kerem Shalom till Gaza. Men det är oklart om nödhjälpen kan ta sig in på grund av de pågående striderna.

I fredags uppmanade den Internationella domstolen (ICJ) i Haag Israel att avbryta sin offensiv i Rafah, ett krav som Israel har avvisat.

Före offensiven passerade runt 300 lastbilar gränsövergångarna Rafah och Kerem Shalom, men i och med striderna har antalet minskat kraftigt.

(SVT/TT)

Italien återupptar stöd till Unrwa

Italien återupptar sin finansiering till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa). Det meddelade Italiens utrikesminister Antonio Tajani vid ett möte med den palestinske premiärministern Muhammed Mustafa på lördagen.

"Jag informerade Mustafa om att regeringen har ordnat ny finansiering för den palestinska befolkningen för sammanlagt 35 miljoner euro. Av detta kommer fem miljoner att tilldelas Unrwa", uppger han i ett uttalande.

(TT)

PeKå • Hej!
Har ICJ utfärdat någon dom mot terrorgruppen Hamas?

Hej!

Internationella domstolen (ICJ), som är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut, utreder endast tvister mellan stater.

Eftersom att Hamas är en terrororganisation och inte en stat kommer ICJ därför inte att döma Hamas.

Däremot har Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare ansökt om att Hamas tre hösta ledare, däribland Yahya Sinwar, ska gripas för brott mot mänskligheten.

Nya räder mot Rafah trots ICJ-beslut

Israel ska ha genomfört nya bombräder mot Rafah och Dayr al-Balah i Gaza under lördagsmorgonen. Det uppger AFP-anställda.

Räderna sker timmar efter att Internationella domstolen (ICJ) i Haag beslutat att Israel omedelbart måste upphöra med sin offensiv i Rafah. Beslutet avfärdades av Israel som kallar det för "ogrundat, skandalöst och motbjudande".

Macron träffade utrikesministrar om Gaza

Frankrikes president, Emmanuel Macron, har träffat Qatars premiärminister och utrikesministrarna för Saudiarabien, Egypten och Jordan i Paris. De pratade om kriget i Gaza och hur en tvåstatslösning skulle kunna se ut.

Samtalen handlade även om vilka åtgärder som kan vidtas för att "återöppna samtliga gränsövergångar" till Gaza.

Macron passade på att mana till "omedelbar" vapenvila och frisläppandet av gisslan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Röster inifrån Gaza: ”Finns ingen framtid här”

Situationen i Gaza är akut och enligt UNRWA:s senaste rapport så finns det en allvarlig oro för att humanitära operationer i området är nära att kollapsa.

– Mina barn är döda. Jag kan inte hitta en madrass att sova på, säger Subhi Masoud, boende i Gaza.

Läs artikeln här.

PF • Varför har ni inte en länk där man kan höra domen? Den videon som finns här rapporterar och analyserar den men man hör inte domarna alls, det är bara era journalister som diskuterar vad det sas då. Man vill höra och se domarnas beslut i live

Hej! Här kan du se domstolens tidigare sändning: https://webtv.un.org/en/asset/k1j/k1ju1o38md

EU kan bli gränsövervakare i Gaza

EU överväger möjligheten att agera observatör vid gränskontrollen mellan Egypten och i Gaza. Det säger en högt uppsatt tjänsteman för AP.

EU har tidigare organiserat en övervakning vid gränsen. Verksamheten inleddes 2005 med mål att underlätta gränstrafiken, men insatsen lades ned två år senare när Hamas tog makten i Gaza med militära medel, från den palestinska myndigheten.

- Vi har fått diplomatiska förfrågningar från flera aktörer, bland annat Israel, om möjligheten att återuppta insatsen, säger EU-källan som bedömer att utrikeschefen Josep Borrell väntas få klartecken om att inleda förberedelser på ett ministermöte i Bryssel på måndag.

Utrikeschefen Josep Borell. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Markerad händelse

Israels regering om ICJ: Kan inte tvinga oss

David Mencer, talesperson för Israels regering, säger till BBC att ingen kan förmå Israel att upphöra kriget mot Hamas. Detta efter ICJ beordrat landet att stoppa sin Rafahoffensiv.

- Ingen makt i världen kan pressa oss att begå offentligt självmord, säger han.

Israels finansminister skriver på X att den som kräver att Israel stoppar kriget också kräver att landet "slutar existera".

Också oppositionsledaren Yair Lapid rasar.

"Att domstolen inte gör en koppling mellan upphörandet av striderna i Rafah, de bortfördas återvändande och Israels rätt att försvara sig mot terrorism är en moralisk kollaps och katastrof", skriver han.