Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Forsell (M) höll presskonferens under fredagen och berättade om det kommande svenska biståndet till Gaza. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överens om biståndsplan för Gaza

USA och Israel har kommit överens om att samarbeta för att hitta vägar för internationellt bistånd ska kunna komma in på Gazaremsan.

- På vår begäran har USA och Israel kommit överens om att utarbeta en plan som möjliggör att humanitärt bistånd från givarnationer och organisationer kan nå civila i Gaza, säger USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Överblick

Markerad händelse

Befälhavare för Hamas dödad i Libanon

En av de som dödats i Israels beskjutning i Libanon är en befälhavare för terrororganisationen Hamas, det uppger organisationens väpnade gren i ett uttalande enligt CNN.

Enligt uttalandet ska befälhavaren ha dödats i en flygattack nära gränsen till Syrien på fredagen.

Den israeliska militären bekräftade i ett uttalande under fredagen att de dödat befälhavaren. De beskrev honom dock inte som Hamas-medlem utan som befälhavare för
den sunnimuslimska islamistgruppen Jama'a Islamiya i Libanon som "samarbetade med Hamas mot Israel".

Markerad händelse

Libanon: Minst fem döda av israelisk beskjutning

Minst fem personer, varav två barn, dödades av israelisk beskjutning mot södra och östra Libanon på fredagen. Det skriver Reuters som hänvisar till Unicef och säkerhetskällor.

I beskjutningen mot staden Majdal Anjar nära syriska gränsen ska två Hamasmedlemmar ha dödats, enligt säkerhetskällorna.

I andra attacker ska två civila syriska medborgare ha dödats och en medlem av Hizbollah-milisen.

Nyhetsbyrån skriver vidare att eldgivning mellan milisgrupper i Libanon och Israels militär har ökat de senaste dagarna.

Markerad händelse

Israelisk militär: Tre gisslan har hittats döda

Den israeliska militären har hittat och tagit om hand om kropparna efter tre gisslan på Gazaremsan. Det säger Daniel Hagari, Israels militärs talesperson, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Hagari dödades de av Hamas när de försökte fly från den israeliska musikfestivalen Nova den 7 oktober och deras kroppar fördes sedan in i Gaza.

Kropparna har identifierats och anhöriga underrättats, säger Hagari enligt CNN.

Enligt uppgifter från april bedöms omkring 130 gisslan finnas kvar i Gaza enligt israeliska myndigheter.

Markerad händelse

Billström ska resa till Västbanken

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ska besöka Västbanken, bekräftar hans pressekreterare för Altinget.

En resa planeras, men exakt när den kommer att äga rum meddelas inte av säkerhetsskäl.

Tidigare under dagen kom beskedet att Sverige och tolv andra länder i ett brev uppmanar Israel att inte inleda en fullskalig offensiv mot Rafah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unrwa: Över 630 000 har tvingats fly Rafah

Över 630 000 människor har tvingats fly Rafah i södra Gaza sedan Israels militära operation mot staden inleddes den 6 maj, skriver FN:s biståndsorganisation Unrwa på X.

Många av dem har sökt sin tillflykt i läger i Deir al-Balah på centrala Gazaremsan. Deir al-Balah Unrwa beskrivs av Unrwa som "outhärdligt överbefolkat med svåra förhållanden".

Zeinab al Kahloot är en av flyktingarna från Rafah efter att Israel intensifierat sina attacker mot staden. Hör henne berätta i videon ovan.

Markerad händelse

Israeliska demonstranter attackerade lastbil

På Västbanken attackerade ett dussintal israeliska demonstranter en lastbil, satte eld på den och misshandlade föraren. Den israeliska militären uppger för Reuters att det hela verkar vara ett försök att stoppa nödhjälp till Gaza.

När israeliska soldater kom till platsen på fredagseftermiddagen ska demonstranterna ha attackerat även dem, vilket resulterade i två lätt skadade officerare och en lätt skadad soldat.

Enligt israelisk media ska lastbilen ha fraktat handelsvaror och inte nödhjälp till Gaza.

Markerad händelse

13 länder vädjar: Invadera inte Rafah

Sverige och tolv andra länder vädjar till Israel att inte inleda en fullskalig offensiv mot Rafah.

I ett öppet brev till Israels regering, som Reuters tagit del av, ber man landet att följa internationella lagar i sin krigföring. Brevet har undertecknats av G7-länderna (förutom USA) tillsammans med Australien, Sydkorea, Nya Zeeland, Nederländerna, Danmark, Finland och Sverige.

"Enligt FN:s beräkningar skulle en intensifierad militär offensiv påverka cirka 1,4 miljoner människor", heter det i brevet där man även uppmanar till "specifika, konkreta och mätbara steg" för att öka inflödet av nödhjälp till Gaza.

SVT Nyheter söker Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Markerad händelse

Israel: Anklagelser om folkmord ett hån

Israel gick till försvar mot Sydafrikas anklagelser om folkmord i Gaza under fredagens utfrågningar i Internationella domstolen (ICJ), enligt Reuters.

Israels företrädare Gilad Noam uppger att Sydafrikas påståenden om att Israel bryter mot folkmordskonventionen, är "totalt frånskilda fakta och omständigheter". Israel anser att rättsprocessen "är ett hån mot det avskyvärda brottet folkmord".

– Ett tragiskt krig pågår, men inget folkmord, säger Noam.

Sydafrika har begärt att FN-domstolen ska införa nödåtgärder mot Israel. Landet kräver även att ICJ ska beordra Israel att stoppa offensiven mot Rafah och dra sig tillbaka från Gazaremsan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nytt svenskt stödpaket till Gaza

Regeringen har beslutat om ett nytt humanitärt stödpaket till Gaza på 120 miljoner kronor. Fokus ligger särskilt på att bidra till att förhindra hungersnöd och att motverka kvinnors och barns utsatthet.

– Den humanitära krisen är förödande. Behoven är akuta och enorma, och de växer dag för dag, säger biståndsminister Johan Forssell (M) på en pressträff.

Stödet fördelas med 20 miljoner till FN:s barnfond (Unicef), 20 miljoner till FN:s befolkningsfond (UNFPA) och 80 miljoner till FN:s livsmedelsprogram (WFP). Av de sistnämnda 80 miljonerna går 29 miljoner direkt till Gazainsatser och 51 miljoner betalas ut i så kallat kärnstöd.

Markerad händelse

Första hjälpsändning till Gaza via flytande pir

På fredagsmorgonen kunde de första lastbilarna med förnödenheter börja köra in i Gaza via den flytande hamnen som färdigställdes på torsdagen. Det skriver USA:s militärkommando Centcom på X.

Hjälpsändningen är den första som sker via den flytande piren, som består av pontoner. Inga amerikanska trupper gick i land under insatsen, enligt inlägget.

Den amerikanska militären hoppas framöver kunna skala upp nödhjälpen via piren till 150 lastbilar om dagen, enligt AP. USA och hjälporganisationer har dock varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser för att täcka det akuta behovet av mat, vatten och bränsle i Gaza.

Piren i Gaza sedd ovanifrån.
Foto: AFP Photo/US Central Command (CENTOCOM)