Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: "Vet inte när Israel svarar"

Israel har sagt att de ska svara kraftfullt på Irans helgattack där hundratals drönare och robotar avfyrades mot landet – men när det ska ske är oklart, enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

- Enligt uppgifter som cirkulerar här i Israel skulle ett svar kunna komma antingen innan den judiska påsken eller efter, säger han.

Hör mer från honom i klippet ovan.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera döda i attacker i Gaza stad

Minst 42 personer ska ha dödats i israeliska attacker i Gaza
stad på lördagen, enligt det Hamasstyrda mediekontoret, rapporterar Reuters.

24 personer ska ha dödats i en attack mot flyktinglägret al-Shati. Ytterligare 18 palestinier ska ha dödats när byggnader träffades i den närliggande stadsdelen al-Tuffah.

IDF gick ut med ett uttalande på lördagen där de säger att de
träffat ”två militära infrastrukturanläggningar" som enligt dem tillhör Hamas.

Flera döda efter skjutningar på Västbanken

En israelisk medborgare har skjutits till döds på lördagen i staden Qalqilya på norra Västbanken, enligt israelska militären IDF, rapporterar AP.

Enligt IDF befann sig israeliska trupper i området och
mannen som sköts ska ha dödförklarats på plats.

Uttalandet kommer dagen efter att israeliska styrkor skjutit ihjäl två män i samma stad på Västbanken på fredagen, enligt AP.

Sedan kriget bröt ut den 7 oktober har över 500 palestinier
dödats på den ockuperade Västbanken, enligt hälsomyndigheten. Under samma period ska minst nio israeler ha dödats av palestinier.

Röda korsets kontor i Gaza skadat efter attacken mot tältläger

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att projektiler slog ned bara några meter från deras kontor och bostäder i Gaza, i ett inlägg på X.

"Att skjuta så farligt nära humanitära strukturer, innebär att civila och Röda korsets personal riskerar sina liv.", skriver ICRC.

Enligt inlägget har röda korsets fältsjukhus i Gaza hittills tagit emot 22 döda och 45 skadade efter attacken.

Många uppges döda i attack mot tältläger

18 palestinier uppges ha dödats och 35 ska ha skadats i en israelisk attack mot ett tältläger i Mawasi, väster om Rafah, där människor på flykt befinner sig. Det rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från palestinska Röda halvmånen.

Enligt Hamaskontrollerade hälsomyndigheten är dödssiffran ännu högre. De rapporterar minst 25 döda och 50 skadade.

En boende i Gaza säger till Reuters att två stridsvagnar skickade något som liknade eldklot över tältlägret.

Israels militär säger att de undersöker attacken.

Markerad händelse

WHO: Extremhettan förvärrar krisen i Gaza

Det är just nu mycket varmt i Mellanöstern och på Gazaremsan ligger temperaturen på runt 35 grader. Hettan kommer sannolikt förvärra hälsosituationen för palestinier på flykt, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

WHO:s Palestinarepresentant säger i ett uttalande att förflyttningen av människor i kombination med hettan kraftigt ökar risken för sjukdomar. Även dricksvatten riskerar att kontamineras och mat förstöras på grund av de höga temperaturerna.

Organisationen har inte kunnat utföra medicinska evakueringar sedan Rafah-gränsen stängde i början av maj. Enligt WHO skulle minst 10 000 personer behöva evakueras från Gaza på grund av medicinska skäl, skriver Reuters.

Armenien erkänner Palestina

Armenien erkänner Palestina som en självständig stat, meddelar regeringen under fredagen.

Man hänvisar till Israels krigföring på Gazaremsan och understryker att landet motsätter sig användandet av våld mot civila.

"Genom att bekräfta sitt engagemang för internationell rätt, jämlikhet mellan nationer, suveränitet och fredlig samexistens, erkänner Republiken Armenien staten Palestina", meddelar regeringen i ett uttalande.

Hittills har 145 av FN:s 193 medlemsländer nu erkänt Palestina som en självständig stat, bland annat Sverige, och nu senast Norge, Spanien och Irland.

(TT)

Markerad händelse

USA: Piren i Gaza i drift igen

USA har återupptagit verksamheten vid den flytande pir man byggt i Gaza för att få in nödhjälp, skriver USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, i ett inlägg på X.

Enligt inlägget fraktade lastbilar omkring 656 ton med försändelser till stranden i Gaza på torsdagen.

Piren, som byggdes på uppdrag av den amerikanska regeringen under våren, skulle utgöra en öppen väg för förnödenheter till den lidande palestinska befolkningen.

FN:s livsmedelsorgan (WFP) har pausat sina leveranser via piren efter att Israel genomförde en militäroperation i närheten, i samband med att landet fritog fyra gisslan. Över 270 palestinier dödades i samband med fritagningen. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Föräldralösa barn har evakuerats: "Vill leka för tiden de förlorat"

Tidigare i år evakuerades 68 föräldralösa barn från Rafah i Gaza till Västbanken av SOS barnbyar.

- Ljuden vi hörde och bomberna som föll precis när och var som helst, barnen mådde fruktansvärt dåligt, säger Ola, vårdnadshavare, till SVT:s team på plats.

Barnen är mellan två och 14 år gamla och hade redan innan kriget inte någon förälder eller vårdnadshavare som kunde ta hand om dem. Nu befinner sig barnen i säkerhet i Betlehem.

- De säger att de vill leka hela tiden för den tid de förlorat, men samtidigt känner en del av dem skuld för de är i säkerhet men inte deras vänner och familj som är kvar, säger Ghada Hirzallah, från SOS Barnbyar Palestina.

Se mer i klippet ovan.

Markerad händelse

Hizbollah fortsätter anfalla trots prat om storkrig

Iranstödda Hizbollah har återigen skickat flera raketer mot Israel, som svar på en attack som dödade en befälhavare för shiamilisen i södra Libanon.

Torsdagens eldgivning sker i ett läge där stämningen är upptrissad till max, efter hot om storkrig från både Israel och Hizbollah.

Hizbollahvänliga medier skriver på torsdagen att gruppen förstärker attackerna mot Israel och räknar upp fem olika insatser som genomförts under dagen. (TT)

Markerad händelse

Bråk mellan USA och Israel efter video

I tisdags publicerade Israels premiärminister en video. I klippet återberättar han en konversationen med USA:s utrikesminister.

- Jag sa att jag uppskattar stödet som USA gett Israel sedan kriget startade. Men jag sa också: Det är ofattbart att ni hållit tillbaka vapen och ammunition till Israel de senaste månaderna.

Under torsdagen kom USA:s svar.

- Vi har klargjort för Israel vår djupa besvikelse över uttalanden i videon, säger Vita husets talesperson John Kirby.

Han menade även att Netanyahus uttalanden är felaktiga.

Under kvällen svarade Netanyahu: "Jag är redo att utsättas för personangrepp om Israel från den ammunition från USA som behövs."

Netanyahu är besviken på USA – USA är besvikna på honom. Foto: Shaul Golan/TT