Live

Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se på kartan hur robotarna ska ha färdats under Irans attack mot Israel. Foto: SVT

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: "Varje måltid är livsavgörande"

Under måndagen dödades sju hjälpmedarbetare från World Central Kitchen, WCK, i en israelisk flygräd i Gaza. Efter attacken fördömde flera länder attacken och WCK valde efter det att pausa sin verksamhet i regionen.

Till följd vände ett hjälpfartyg med 240 ton förnödenheter som ännu inte levererats.

– Det här är förnödenheter som Gazaborna är i desperat behov av där varje måltid är livsavgörande, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia i Rapport.

Överblick

Markerad händelse

Nej från USA gällande palestinsk FN-ansökan

USA la in sitt veto mot ett resolutionsutkast som stöder ett fullständigt FN-medlemskap för Palestina, rapporterar Reuters.

Av de 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd röstade 12 ja, medan Storbritannien och Schweiz avstod från att rösta.

Det palestinska presidentskapet fördömde USA:s veto och sa i ett uttalande att det var "orättvist, oetiskt och omotiverat". Även terrorstämplade Hamas fördömde handlingen.

Israels utrikesminister, Israel Katz, berömde USA för att ”det skamliga förslaget avslogs".

Palestina har sedan tidigare observatörsstatus i FN.

UNRWA: Fortsatta leveransproblem av bistånd

FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA) säger att humanitära organisationer står inför ständiga utmaningar när det gäller att leverera hjälp till utsatta i Gaza, skriver de i ett inlägg på X.

UNRWA skriver på X att det fortfarande är svårt att leverera hjälp till Gaza.
Foto: Faksimil X
Markerad händelse

IDF bekräftar tisdagsattack mot Al-Maghazi

Israels försvarsstyrka har bekräftat för CNN att de genomförde en attack mot Al-Maghazis flyktingläger i Gaza på tisdagen - som dödade 14 personer, inklusive åtta barn.

"IDF slog till mot ett terrormål i Maghazi", sade en talesperson för Israels militär.

"Och vi är inte medvetna om bedömningen av stridsskador som påstås ha hänt." tillade han.

Talespersonen avböjde att ge ytterligare information om attacken, men sa att händelsen är under granskning.

USA: Israel ska ta hänsyn till vår oro kring Rafah

Amerikanska och israeliska tjänstemän har fört diskussion kring USA:s oro om Israels planer gällande Gazas Rafah - som Israel har gått med på att ta hänsyn till. Det rapporterar Vita huset och tillägger att ett nytt möte ska hållas inom kort.

"De två sidorna enades om det gemensamma målet att se Hamas besegras i Rafah", säger administrationen i ett uttalande.

Mötet involverade en amerikansk-israelisk strategisk samrådsgrupp, som sammankallades av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Markerad händelse

Iran: Om Israel attackerar kommer de få ångra sig

Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian varnar att om Israel tar till våld eller kränker landets suveränitet, kommer Irans svar få Israel att "ångra sitt agerande". Det säger han i ett uttalande vid FN:s säkerhetsråd på torsdagen.

Anders • Hej! Det har ju nämnts en del om vilka som är allierade med vilka. Men hur är det med Egypten är de allierade med Israel eller de håller sig neutrala?

Hej Anders!

Egypten har ett fredsavtal med Israel sedan 1979, men de är inte en allierad.

Regeringen i Egypten gillar inte islamisterna i Hamas, och är alltså inte allierad med organisationen heller.

Egypten är mer ett stort viktigt land i Mellanöstern som historiskt agerat som medlare. Vilket det gör även nu mellan Israel och Hamas.

Markerad händelse

Guterres varning: "Mellanöstern på ett stup"

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar alla länder att samarbeta för att förhindra åtgärder som kan utlösa en regional konflikt i Mellanöstern, som han säger "ligger på ett stup".

FN-chefen talade i ett ministermöte i FN:s säkerhetsråd på torsdagen och sa att "det här ögonblicket av maximal fara måste vara en tid för maximal återhållsamhet."

Guterres tillade att det internationella samfundet har ett delat ansvar att engagera sig i "omfattande diplomatiska åtgärder" för att trappa ner våldet och spänningarna i Mellanöstern, med start i Gaza.

Markerad händelse

Israel: Negativt med FN-medlemskap till palestinier

Israel anser att palestiniernas anbud om fullständigt medlemskap i FN skulle ha "noll positiv inverkan för någon part". Det säger Gilad Erdan, den israeliska representanten i FN:s säkerhetsråd, enligt Al Jazeera.

Erdan tillägger att palestinierna ansöker om medlemskapet enbart av politiska intressen och att det hade orsakat "förstörelse under de kommande åren".

- Och skada alla möjligheter till framtida dialog, säger han.

Enligt honom har den palestinska myndigheten inte någon kontroll över Gaza och ingen myndighet över ockuperade Västbanken.

Markerad händelse

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Washington riktar in sig på "16 individer och två bolag som möjliggör tillverkning av Irans UAV (icke bemannade farkoster) som användes i attackerna 13 april". Sanktionerna implementeras av USA:s justitiedepartement och finansminister Janet Yellen.

London formulerar sig på ett liknande sätt i sitt budskap: "Måltavla är flera iranska militära organisationer, individer och bolag som är inblandade i Irans industrier för drönar- och robottillverkning". (TT)

Markerad händelse

Intensiva anfall mot Gaza i veckan - 40 platser på en dag

Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier och runt 200 skadades i israeliska attacker mot Gaza, uppger FN:s humanitära organ OCHA, som får sin statistik från myndigheter i det av Hamas kontrollerade området.

Enligt de USA-baserade tankesmedjorna ISW och CTP så bombade Israel 40 olika platser - under enbart onsdagen. Anfallen uppges ha varit riktade mot Hamas infrastruktur, men flera attacker ska ha träffat civila bostäder.

Israel har placerat ut extra artilleri och trupptransportfordon nära Gazaremsan, rapporterar The Guardian, vilket kan tyda på att den sedan länge planerade offensiven mot Rafah förbereds.

(SVT/TT)