• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s Samir Abu Eid: "Panikartad natt för många"

En dramatisk utveckling i Mellanöstern. Det säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, som är på plats i Jerusalem, om nattens attack.

- Det stora som har hänt är att Iran skickade flera hundra drönare och robotar från iranskt territorium mot Israel. Det har inte hänt förut.

Vad som kommer hända framöver är ovisst, säger han.

- Kommer Israel svara på något sätt genom att bomba mål i Iran eller kommer det lugna ner sig. Nu står det och väger.

Hör Samir Abu Eid berätta om hur läget är på plats i Israel.

Överblick

Markerad händelse

Över 20 uppges döda i ny attack mot tältläger

21 personer uppges ha dödats i en ny israelisk attack mot ett tältläger i närheten av Rafah, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten. Minst tolv av de döda ska vara kvinnor.

Ytterligare ett tiotal personer uppges ha skadats i attacken mot tältägret i Mawasi, i västra Rafah-området.

I söndags dog minst 45 personer i en israelisk flygräd mot ett tältläger i Gaza, när en brand spred sig. Israels militär sade då att händelsen skulle utredas.

Israels utrikesminister: Spanien medskyldiga till folkmord

Israels utrikesminister Israel Katz går till hårt angrepp mot den spanska regeringen efter tillkännagivandet att man officiellt erkänner Palestina som stat.

Genom erkännandet gör sig Spanien medskyldiga till krigsförbrytelser och folkmord på det judiska folket, skriver Katz på X.

I samma inlägg liknar Katz Spaniens vice premiärminister Yolanda Diaz vid Irans högste ledare Ali Khamenei.

Kritiken mot Diaz kommer efter att hon i ett uttalande kopplat till erkännandet uttryckt den kontroversiella frasen ”Palestina kommer att bli fritt – från floden till havet”.

Markerad händelse

Spanien och Irland har erkänt Palestina som stat

Den spanska regeringen fattade beslutet att officiellt erkänna Palestina som stat under ett möte på tisdagen.

– Erkännandet av staten Palestina är inte bara en fråga om historisk rättvisa för det palestinska folkets legitima strävanden. Det är dessutom en tvingande nödvändighet för att vi alla ska kunna uppnå fred, sa premiärminister
Pedro Sanchez under tisdagsförmiddagen.

Även Irland har på tisdagen officiellt erkänt Palestina som stat. Man kommer nu tillsätta en ambassadör och öppna en ambassad i Ramallah på Västbanken, skriver den irländska regeringen i ett uttalande, enligt Reuters,

Spanien, Norge och Irland meddelade genom koordinerade uttalanden för en vecka sedan att man ämnade erkänna staten Palestina.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez. Foto:TT
Markerad händelse

Vittnen: Israeliska stridsvagnar i centrala Rafah

Flera israeliska stridsvagnar har nått centrala Rafah, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters. Stridsvagnarna ska ha synts nära al-Awdamoskén.

I ett uttalande på Telegram skriver Israels militär IDF att trupper ”fortsätter att verka i Rafahområdet”, men kommenterar inte uppgifterna närmare. Uppgifterna har inte heller kommenterats av palestinska myndigheter.

Uppgifterna kommer efter söndagens israeliska luftangrepp mot ett tältläger utanför Rafah då minst 45 personer dödades, enligt den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag att Israel omedelbart ska avsluta offensiven i Rafah.

Unrwa: En miljon människor har flytt Rafah

Under de senaste tre veckorna har runt en miljon människor flytt från Rafah i södra Gaza. Det uppger FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, på X.

"Dag efter dag är det nästan omöjligt att bistå med hjälp och skydd", skriver organisationen.

Den israeliska militärens offensiv i Rafah startades för drygt två veckor sedan och anfallen har intensifierats sedan dess.

En familj flyr Tal al Sultan-området i Rafah den 28 maj. Foto: Eyad Bara/AFP/TT
Markerad händelse

Källor: Oljeexplosion kan ligga bakom förödelsen i Rafah

Splitter från israeliska flyganfall kan ligga bakom den förödelse som uppstod i ett tältläger i Rafah i söndags, uppger en amerikansk myndighetskälla till ABC News. Splittret ska ha träffat en bränsletank som exploderade och orsakade en eld. Attacken och den efterföljande branden krävde minst 45 liv och många människor skadades allvarligt.

Källan påpekar för ABC att USA inte själva kan verifiera dessa uppgifter och måste utgå från vad Israel säger.

Attacken mot Rafah har fördömts kraftigt från flera håll. Bland annat har EU-ländernas utrikesministrar kallat till ett möte med Israel för att kräva en förklaring.

Markerad händelse

Uppgifter: Säkerhetsrådet samlas efter attacken

FN:s säkerhetsråd samlas för ett krismöte under tisdagen med anledning av attacken mot Rafah, uppger diplomatkällor för nyhetsbyrån AFP.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer på X Israels flygräd mot ett tältläger som han skriver "dödade otaliga oskyldiga civila som bara sökte skydd från denna dödliga konflikt".

"Det finns inga säkra platser kvar i Gaza. Den här skräcken måste få ett slut", fortsätter han.

Mötet hålls på Algeriets begäran. Rådet har samlats flera gånger för krismöten med anledning av det pågående kriget.
I mars röstade säkerhetsrådet igenom en resolution som uppmanade till omedelbar vapenvila i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu efter Rafahattack: "Tragiskt misstag"

Det israeliska angreppet mot tältlägret utanför Rafah där minst 45 personer dödats är ett "tragiskt misstag". Det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under måndagseftermiddagen i samband med ett tal i Knesset, rapporterar Haaretz.

Netanyahu sa vidare att varje "icke inblandad" som skadas är en "tragedi".

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Egyptisk soldat dödad vid Rafahgräns

En egyptisk soldat har dödats och flera har skadats i en eldväxling med Israel vid Gazaremsans gräns till Egypten, rapporterar israeliska och arabiska medier.

Både Israeliska militären IDF och Egyptiska myndigheter utreder händelsen. IDF skriver i en kommentar att diskussioner förs med Egypten.

Det är inte klarlagt vilken av sidorna som startade eldväxlingen men enligt vittnesuppgifter från israeliska soldater började striden med ett angrepp från en egyptiskt soldat, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Spänningarna mellan Israel och Egypten har trappats upp sedan Israel tog över den palestinska sidan av Rafah-passagen mellan Gazaremsan och Egypten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Expert: "Oväntat att Hamas har kvar vapenarsenal"

Hamas beväpnade gren, Qassambrigaderna, uppgav på söndagen att de inlett en raketattack mot Tel Aviv i Israel. Enligt Israels militär sköts minst åtta raketer från Gaza. och ett antal ska ha skjutits ned av IDF:s luftvärn.

Händelsen visar att Hamas har raketkapacitet kvar att kunna attackera även centrala Israel, enligt Mellanösternexperter Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

– Det var ganska oväntat. Många bedömare hade trott att väldigt stora delar, till och med det mesta, av Hamas raketarsenal skulle vara utslagen. Den här attacken visar att så inte är fallet, säger han.