Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fembarnsmamman Ikram återvände till Khan Younis i Gaza: ”Det är en skräckgrotta”. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Palestinska presidenten tillkännager ny regering

Den palestinska myndigheten, PA, har tillkännagett bildandet av en ny regering då man stått inför ett internationellt tryck att reformera, rapporterar den palestinska nyhetsbyrån WAFA.

President Mahmoud Abbas, som har lett PA i nästan två decennier, tillkännagav den nya regeringen i ett uttalande på torsdagen. Ingen av de tillträdande ministrarna är kända sedan tidigare.

Abbas valde ut Mohammad Mustafa, en mångårig rådgivare, till premiärminister tidigare i mars. Mustafa har lovat att bilda en teknokratisk regering och skapa en oberoende fond för att hjälpa till att återuppbygga Gaza. Mustafa kommer också att fungera som utrikesminister.

Han fick också i uppdrag att leda återuppbyggnaden av Gaza.

Överblick

Hamas svar: "Seriöst och positivt"

Hamas är redo att hantera förslag om vapenvila "seriöst och positivt". Men bara ett förslag som innehåller totalt slut på kriget, Israels lämnande av Gaza och ett byte av fångar mellan Israel och Palestina, säger Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh , rapporterar Reuters.

Markerad händelse

Nytt flyktingläger attackerat i centrala Gaza

Israels militär, IDF, har påbörjat militära operationer i de östra delarna av staden Deir al-Balah och flyktinglägret Bureij i centrala Gaza. Det skriver IDF på Telegram.

Enligt IDF har flera Hamasmedlemmar dödats. Militäroperationerna pågår både över och under mark.

Lägret Bureij upprättades i samband med att den israeliska staten bildades.

Palestinska internflyktingar flyr efter att Israel påbörjat en militär operation mot flyktinglägret Bureij i centrala Gaza. Foto: Mohammed Saber/EPA
Markerad händelse

Våldsamma ultranationalister i Jerusalem

Sammandrabbningar har brutit ut i gamla stan i Jerusalem. Det sker under den så kallade Jerusalemdagen, som uppmärksammar den israeliska arméns erövring av stadens östra delar under kriget 1967

Stämningen på platsen beskrivs som våldsam och hätsk. Ultranationalistiska israeliska ungdomar ropar slagord och har drabbat samman med arabiska invånare vid Tempelberget, rapporterar Times of Israel.

De israeliska ungdomsgängen attackerar även journalister och fotografer på plats.

Senare under onsdagen väntas tusentals israeler, mestadels
religiösa nationalister, genomföra en marsch som ska gå genom de övervägande arabiska kvarteren av staden.

HRW: Israel har olagligen använt vit fosfor

Human Rights Watch (HRW) anklagar Israel för att ha använt vit fosfor i attacker mot städer och byar i södra Libanon. Attackerna har tvingat människor att lämna sina hem, skriver människorättsorganisationen i en rapport.

HRW har verifierat 17 kommuner där Israel använt vit fosforammunition. I fem av dem har attackerna brutit mot internationell rätt, enligt organisationen. Liknande uppgifter kom från HRW i höstas.

Fosforammunition kan användas lagligt för att till exempel markera militära mål, men enligt Genèvekonventionen är den förbjuden att använda mot finns civila.

Israel har medgett att man använt vit fosfor, men förnekat att man riktar sig mot civila.

Markerad händelse

Vita huset: Väntar fortfarande på Hamas-svar

Terrorstämplade Hamas har ännu inte svarat på förslaget om vapenvila i Gaza, som USA:s president Joe Biden presenterade förra veckan. Det säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till reportrar, rapporterar AP.

– Bollen ligger hos Hamas, säger han.
Viss förvirring har ägt rum sedan Biden presenterade förslaget som israeliskt, samtidigt som beskeden från Israel har varit tvetydiga om var man egentligen står.

Medlaren Qatars talesperson Majed al-Ansari uppgav på tisdagen att man väntade på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen.

Markerad händelse

Israel köper stridsflygplan av USA

Israel har undertecknat ett avtal med USA om att köpa en tredje skvadron av stridsflygplan av typen F-35, som tillverkas av Lockheed Martin.

Det israeliska försvarsdepartementet uppger att man köper 25 stridsflygplan i en affär värd 3 miljarder dollar, motsvarande drygt 31 miljarder kronor.

Stridsflygplanen börjar att levereras från 2028 under tre till fem år och höjer antalet F-35:or i Israels flygvapen till 75 stycken.

Stridsflygplan
Stridsflygplan av typen F-35. Foto: Victor R. Caivano/AP
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Slovenien erkänner staten Palestina

Sloveniens parlament har röstat för att godkänna en palestinsk stat – och trotsar oppositionens förslag om att skjuta upp omröstningen.

Sloveniens regering godkände förslaget i förra veckan, men behövde även godkännas av parlamentet – vilket skedde i en omröstning på tisdagskvällen.

Det slovenska beskedet kommer kort efter det att Spanien, Norge och Irland erkänt en palestinsk stat, beslut som fördömts av Israel.

Hör SVT: s utrikesreporter Stina Blomgren om varför flera europeiska länder väljer att erkänna Palestina som stat.

Markerad händelse

CIA-chefen till Mellanöstern

CIA-chefen William Burns och Vita Husets Mellanösternsändebud Brett McGurk har rest till Mellanöstern för samtal i Doha och Kairo kring Joe Bidens aktuella förslag till vapenvila i Gaza. Det rapporterar The Times of Israel.

I telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har den franske presidenten Emmanuel Macron framfört Frankrikes hållning om Gazas framtid.

"Gaza måste var en fullvärdig del av en framtida palestinsk stat och ett omstöpt palestinskt styre måste med hjälp av det internationella samfundet sköta styret", sade Macron enligt ett uttalande från Élysée-palatset.

Markerad händelse

Hamas: Vi väntar på "tydligt" Israel-besked

Hamas går inte med på avtal om vapenvila om inte Israel lämnar ett "tydligt" besked om hur ett permanent stopp på striderna och ett tillbakadragande från Gaza ska ske.

Det sa Osama Hamdan, företrädare för den terrorstämplade gruppen på tisdagen, uppger Reuters.

USA:s president Joe Biden lämnade under fredagen ett förslag till vapenvila i tre faser.

- Israel vill bara ha en fas där man återfår gisslan. Sedan återupptar man sin aggression och fortsätter kriget mot vårt folk, sa Hamdan.

- Vi ber de israeliska ockupanterna att ge medlarna ett tydligt ställningstagande för en permanent vapenvila och ett
fullständigt tillbakadragande.

Markerad händelse

Qatar: Båda måste svara om vapenvila

Varken Israel eller Hamas har kommit med något tydligt och definitivt svar om en vapenvila i Gazakriget. Det säger medlaren Qatar, som uppmanar i synnerhet Israel att sätta ned foten.

-Vi väntar på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen, efter USA:s Gazaförslag, säger Qatars UD-talesman Majed al-Ansari enligt nyhetsbyråer.

Även från palestinska Hamas är signalerna grumliga – via Egypten har den terrorstämplade rörelsen hälsat att man ser "positivt" på förslagen, men inte tydligt sagt att man är redo att sluta ett avtal.