Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har Israels lyckats med att ”förinta” Hamas? Hör Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning, om situationen för Hamas i Gaza. Foto: TT/AP

Så har Hamas påverkats av sex månader av krig

Uppdaterad
Publicerad

Efter Hamas attack den sjunde oktober beslutade sig Israel för att terrororganisationen skulle ”utplånas”. Men hur har Hamas påverkats av sex månaders krig och kommer Israel lyckas med sitt mål?

– Faktum är att man har kvar två tredjedelar av sin militära kapacitet som Israel inte kommit åt, säger Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning.

Innan kriget bröt ut den 7 oktober beräknade Israels militär, IDF, att Hamas hade 30 000 krigare i Gaza. I det senaste uttalandet från IDF hävdar de att 13 000 av dessa har dödats.

– Det är klart man har försvagats militärt, men det betyder inte att man är helt utslagna och det är därför Israel fortsätter offensiven.

Krig mellan Israel och Hamas

Finns folkligt stöd

Samtidigt finns det flera svårigheter för Israel att uppnå sitt mål med att utplåna Hamas. Bland annat att många ledare är bosatta utomlands, och faktumet att de oavsett kapacitet har stöd bland anhängare.

– Det är svårt att få bort en organisation med folkligt stöd, och det finns ett stöd på Västbanken och i många arabländer, säger Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet.

Över 33 000 har dödats i kriget och nästan två miljoner människor är på flykt, enligt hälsodepartementet i Gaza.

Starta videon för att höra mer om hur Hamas har påverkats av sex månaders krig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet