Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de boenden på kibbutzerna nära gränsen till Gaza, som återvänt efter Hamas terrorattack 7 oktober. Foto: Pernilla Edholm/SVT

Traumat lever kvar – men en del israeler har återvänt till kibbutzerna

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvt år har gått sedan Hamas brutala terrorattack mot Israel. Sorgen, traumat och rädslan lever kvar hos många.

– Jag tänker på den dagen nästan varje dag, säger Daniel, som skyddat sin kibbutz Yad Mordechai under månaderna som gått.

Knappt fyra kilometer bort rasar kriget i Gaza, där över 30 000 palestinier har dödats och stora delar av bebyggelsen har jämnats med marken.

Terrororganisationen Hamas massaker i Israel den 7 oktober – då omkring 1 150 personer dödades och fler än 200 togs som gisslan – och det efterföljande Gazakriget har lämnat djupa sår och trauman hos många människor.

Över hundra gisslantagna israeler är fortsatt kvar i Gaza, där kriget pågår med oförminskad styrka och skördar fler offer för varje dag som går.

Krig mellan Israel och Hamas

Men trots det börjar vissa invånare i kibbutzerna nära gränsen att sakta återvända till sina hem, flera månader efter att de evakuerades.

SVT har besökt kibbutzen Yad Mordechai i södra Israel, och träffat frivilliga soldater, en familj som återvänt och en ung mamma som bara är på tillfälligt besök för att hämta vår- och sommarkläder till barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet