Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

IDF kontrollerar gränsövergång vid Rafah

Israeliska styrkor har tagit kontrollen över den palestinska sidan av Rafah-övergången i Gaza som gränsar mot Egypten, det uppger israelisk militär på tisdagsmorgonen.

Myndigheterna i Gaza säger till Reuters att övergången är stängd med anledning av stridsvagnarna.

Passagen mot Egypten är den enda gränsövergång Gaza har mot ett annat land än Israel. Redan på måndagskvällen kom obekräftade mediauppgifter från egyptiskt och palestinskt håll om att stridsvagnar synts på platsen.

Den stora frågan - om Israels planerade markinvasion av Rafah har startat - är svår att svara på, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

– Det skulle kunna vara början på en stor operation, eller så kommer markoffensiven senare.

Hör Samir Abu Eid utveckla sitt svar i videon ovan.

Överblick

USA: Vissa förslag från Hamas är "genomförbara"

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att vissa av Hamas krav på ändringar i resolutionen om vapenvila är "genomförbara", medan vissa inte är det, rapporterar AP.

Blinken vill däremot inte kommentera vilka ändringar Hamas har föreslagit.

– Hamas kunde ha svarat med ett enda ord: Ja, säger Blinken enligt Reuters.

– Ju längre det här får fortsätta, ju fler människor kommer att lida, så det får vara slut på köpslåendet nu, fortsätter han, enligt TT.

Uttalandet kommer i samband med att Blinken besöker Doha i Qatar under sin resa i Mellanöstern.

Bilar kör på en väg i Safed i Övre Galileen efter att Hizbollah avfyrat ett hundratal raketer från södra Libanon, varav några skjutits ner av det israeliska luftvärnet och andra orsakat bränder i gränsområdet.

Raketanfallet skedde efter gårdagens israeliska flygräd där en Hizbollah-ledare dödades.

Brandrök i horisonten
Några raketer slog ned och orsakade bränder. Foto: Jalaa Marey/AFP/TT

Gustav • Hej! Varför kallar ni det "kriget i Gaza"? Förs det inte krig mot Israel?

Hej Gustav. Sedan den 7 oktober, då Hamas anföll Israel, pågår ett krig mellan terrororganisationen och Israel som utspelar sig på Gazaremsan. Därav kriget i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Poeten Mahmoud AlShaer: ”All min tid har brunnit upp och ligger i ruiner”

Poeten och journalisten Mahmoud AlShaer har lämnat rapporter till SVT Kulturnyheterna inifrån den instängda och krigshärjade Gazaremsan, ända sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut.

I våras tvingades han lämna sitt hem i Rafah i samband med den massiva offensiven. Kriget är nu inne på sin åttonde månad och under måndagen lyckades poeten skicka ett meddelande till oss på ett svajigt internet.

– Jag känner av ensamheten. Och jag känner att all min tid... har brunnit upp.

Hör mer i videon nedan.

Anders • Hej! Finns det någon exakt siffra på hur många civila som har dödats och skadats i Gaza?

Hej Anders! Dessvärre finns det inte några säkra, exakta siffror. Inga journalister släpps in i Gaza och så som situationen ser ut på marken är det oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att verifiera varje enskilt dödsfall. Enligt de senaste uppgifterna från det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza har över 37 000 dödats sedan den 7 oktober. Betydligt fler har skadats. Men det går som sagt inte att säga någon exakt siffra.

Markerad händelse

Stort raketanfall mot norra Israel

Totalt omkring 160 raketer ska enligt den israeliska militären ha avfyrats från Libanon mot norra Israel sedan onsdagsmorgonen. Drygt 70 raketer uppges ha skjutits upp i Meron, ett högt berg i gränsområdet, rapporterar Times of Israel.

Flera raketer sägs ha blivit nedskjutna, medan andra slagit ned och orsakat bränder på marken. Klipp som publicerats på sociala medier visar otaliga raketer över himmeln, skriver Times of Israels försvarsreporter på X. Det finns enligt tidningen inga uppgifter om skadade i attackerna.

Det omfattande raketanfallet sker efter att den israeliska militären har dödat fyra Hizbollah-ledare, varav en av dem befälhavaren Taleb Abdallah.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN-utredning slår fast: Båda sidor har begått krigsbrott

Både Israel och Hamas har begått krigsbrott under kriget i Gaza. Det hävdar en oberoende FN-utredning enligt flera medier, däribland nyhetsbyrån Reuters. I en av de två utredningarna anklagas Israel även för att ha begått brott mot mänskligheten.

Israel, som inte har samarbetat med FN:s undersökningskommission, tillbakavisar resultaten och menar att kommissionen styrs av en "politisk agenda mot Israel", skriver Reuters. Hamas har ännu inte gett någon kommentar.

Rapporten ska presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter nästa vecka.

Under gårdagen kom också uppgifter om att FN misstänker att krigsbrott begåtts på båda sidor i samband med insatsen där israelisk gisslan fritogs och över 200 palestinier ska ha dödats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Hizbollah-topp dödad i räd

Sent i går kväll kom uppgifter om att en högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah dödats i en israelisk flygräd mot en by i södra Libanon.

– Det är fortfarande anonyma militärkällor som både israeliska, libanesiska och internationella medier citerar när det kommer till detaljerna, säger Gilda Hamidi-Nia, SVT:s utrikesreporter som befinner sig i Jerusalem tillsammans med fotograf Pablo Torres.

Hizbollah har bekräftat attacken och sagt att befälhavaren var Taleb Abdallah, som även kallas för Abu Taleb.

– Han ska ha varit befälhavare av de centrala delarna vid gränsen i södra Libanon.

Enligt en militärkälla till nyhetsbyrån Reuters är han den högst uppsatta Hizbollah-ledaren som hittills dödats. Ytterligare tre personer kopplade till Hizbollah ska ha dött i attacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analytikern: Israel och Hamas tolkar FN-resolutionen olika

Ett tydligt ja saknas från Hamas angående förslaget om vapenvila.

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken har Israel bekräftat sitt stöd för den resolutionen om vapenvila som FN antog under måndagen. Samtidigt har Benjamin Netanyahu inte själv gått ut med att hans regering står bakom förslaget. Mellanösteranalytikern Bitte Hammargren är inte helt säker på att den israeliske premiärministern kör med raka rör:

– Egentligen strider det mot Netanyahus egna avsikter.

Markerad händelse

Hamas ställer krav på förslaget om vapenvila

Hamas säger att de har gett sitt svar på förslaget om vapenvila till medlare. Terrororganisationen önskar ett antal ändringar, säger deras talesperson Jihad Taha enligt AP:

"Ändringar som bekräftar vapenvilan, tillbakadragande (av militär), återuppbyggnad och (fång)utbyte."

Taha gick inte in på vidare detaljer kring kraven.