Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill åka till ett säkert ställe” – hör Malik Ashkatana berätta om livet i Rafah och den hopplösa jakten på en säker tillflyktsort i Gaza. Foto: Youssef Ruzzi

Senaste nytt om Hamas och Israel

Nederländerna stoppar stridsflygsexport till Israel

Under måndagen beordrade domare den nederländska regeringen att stoppa exporten av delar till stridsflygplan av modellen F-35, rapporterar AP.

- Det går inte att förneka att det finns en tydlig risk att de exporterade F-35:orna används i allvarliga överträdelser av internationell humanitär lag, sade domare Bas Boele, när han läste ut domen.

I december stämde flera människorättsorganisationer Nederländerna för sin vapenexport till Israel, som de menar kan göra landet medskyldiga till eventuella krigsbrott i Gaza.

Domare Erik Koppe (vänster) och Reimer Veldhuis (höger) vid tillkänagivandet av domen.

Överblick

Markerad händelse

Huthirebellerna: Attackerna upphör – om Israel lämnar Gaza

Huthirebellerna i Jemen tänker inte upphöra sina missil-och drönarattacker mot internationella fartyg på Röda havet så länge Israel fortsätter att utöva sin "aggression" på Gazaremsan. Det enligt huthirebellernas talesperson Mohammed Abdulsalam till Reuters.

På frågan om attackerna skulle upphöra vid en eventuell vapenvila svarar talespersonen: "Bara om belägringen av Gaza upphör och humanitärt bistånd kan nå hela vägen fram".

Källor: Förslag om vapenvila lämnat till Hamas

Terrorstämplade Hamas har fått ett utkast om ett förslag till vapenvila i Gaza och en fångutväxling, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor.

I förslaget från fredsförhandlingarna i Paris skulle det råda vapenvila i 40 dagar och att israeliska gisslan släpps i utbyte mot palestinska fångar, säger en källa med insyn till Reuters. Tio palestinska fångar skulle släppas för varje gisslan, enligt uppgifterna.

Alon Ohel kidnappades av Hamas under musikfestivalen Nova den 7 oktober. Foto: TT

Hamas: För tidigt tala om eldupphör

En talesperson för terrorgruppen Hamas uppger att det är för tidigt att tala om ett eldupphör i striderna. Talespersonen anser att Bidens uttalanden om att en vapenvila kan komma att inledas i början av nästa vecka "inte motsvarar situationen på marken".

- Det återstår fortfarande stora hål som behöver överbryggas, säger talespersonen enligt nyhetsbyrån Reuters.

Biden hoppfull om vapenvila nästa vecka

USA:s president Joe Biden hoppas att en vapenvila i Gaza kan inledas i början av nästa vecka och sträcka sig över ramadan.

- Min nationella säkerhetsrådgivare säger till mig att vi är nära. Vi är nära. Vi är inte klara än. Min förhoppning är att vi ska ha en vapenvila nästa måndag, sade Biden i samband med ett besök i New York på måndagskvällen.

Uttalandet var ett svar på en fråga om när han trodde att en vapenvila kunde börja. Frågan fick han efter inspelningen av en pratshow med Seth Meyers, som ska sändas på amerikansk tv.

Under intervjun sa Biden även att Israel är villiga att låta en eventuell vapenvila vara över den muslimska fastemånaden ramadan som inleds den 10 mars.

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Foto: TT
Markerad händelse

Flera döda i sammandrabbningar på Västbanken

Tre palestinier dödades av israeliska styrkor i sammandrabbningar på den ockuperade Västbanken tidigt på tisdagen, rapporterar den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa enligt Reuters.

Minst 400 palestinier har dödats i sammandrabbningar med israeliska soldater och bosättare sedan attacken mot Israel den 7 oktober.

USA:s militär: Förstört flera huthivapen

Den amerikanska militärens centralkommando meddelar att de förstört tre obemannade ytfartyg och två kryssningsrobotar som var redo att avfyras mot Röda havet från huthi-kontrollerade områden i Jemen.

Även en flygdrönare som färdades över Röda havet förstördes, skriver Centralkommandot på X.

Alla vapnen "utgjorde ett överhängande hot mot handelsfartyg och den amerikanska flottans fartyg i regionen", står det i inlägget.

Markerad händelse

Biden hoppas på vapenvila i nästa vecka

USA:s president Joe Biden hoppas att en vapenvila i Gaza kan inledas i början av nästa vecka.

- Min förhoppning är att vi ska ha en vapenvila nästa måndag, sade Biden i samband med ett besök i New York på måndagskvällen.

Medlare från Israel, Qatar, Egypten och USA ska under helgen ha hamrat fram ramarna för en ny vapenvila i Gaza. Upp till sex veckors eldupphör och frisläppandet av 30 till 40 gisslan som hålls i Gaza uppges bland annat ligga på förhandlingsbordet, enligt medierapporter. (TT)

Jordaniens kung varnar för farorna med markoperation i Rafah

Jordaniens kung Abdullah varnade på måndagen för farorna med en militär operation i Rafah, som Israel har planerat, rapporterar Reuters.

Han vädjade ännu en gång om en omedelbar vapenvila för att skydda civila i Gaza samt för att få in välbehövlig hjälp till Gazaremsan.

Kungen sa också att det enda sättet att avsluta den decennier gamla konflikten var att hitta en "politisk horisont" för palestinierna som skulle leda till skapandet av en palestinsk stat på det territorium som Israel ockuperade i det arabisk-israeliska kriget 1967, inklusive östra Jerusalem.

Amerikansk soldat död efter protest mot kriget

En amerikansk soldat, som arbetade inom flygvapnet, satte eld på sig själv utanför den israeliska ambassaden i Washington, DC, i helgen. Mannen uppges ha dött av sina skador, rapporterar NBC.

Soldaten, som var klädd i militärkläder, ska ha agerat i protest mot kriget i Gaza och tänt eld på sig själv.

- Jag kommer inte längre att vara medskyldig till folkmord, sa mannen innan han hällde vätska över sig och satte eld på sig själv samtidigt som han skrek "befria Palestina", enligt New York Times.

Mannen ska ha livestreamat händelsen på Twitch och lokal polis uppger att de utreder händelsen. Videon är nu nedtagen från plattformen.

Markerad händelse

Tidsfristen slut: Dags för Israels svar i Haag

I dag går Israels månadslånga tidsfrist ut efter förra månadens beslut i Internationella domstolen i Haag (ICJ).

Under dagen väntas Israel inkomma med en rapport om vad man gjort sedan 26 januari. Då meddelade ICJ – efter att Sydafrika anklagat Israel för brott mot folkmordskonventionen – att Israel måste släppa in nödhjälp, förhindra alla handlingar som kan utgöra folkmord samt "förebygga och bestraffa" uppvigling till folkmord. Israel fick en månad på sig att visa att man hörsammat ICJ:s beslut.

Sedan dess har ytterligare minst 3 500 palestinier dödats i israeliska attacker mot Gazaremsan. Sjukhus, skolor och annan civil infrastruktur har förstörts. Israel fortsätter att förhindra att nödhjälp når utsatta och använder svält av civila som ett vapen, hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.

Israels rapport till ICJ, som läggs fram av landets justitie- och utrikesdepartement, kommer enligt The Times of Israel inte bli offentlig.

ICJ är FN:s högsta domstol och dess beslut är rättsligt bindande, men möjligheterna att se till att besluten efterlevs är i praktiken begränsade.

Internationella domstolen i Haag. Foto: TT