Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill åka till ett säkert ställe” – hör Malik Ashkatana berätta om livet i Rafah och den hopplösa jakten på en säker tillflyktsort i Gaza. Foto: Youssef Ruzzi

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förtvivlad situation bland flyktingar: "Vi önskar att vi hade dött"

Hundratusentals personer är på flykt i Gazaremsan. Den trettonde oktober singlade flygblad ner över norra Gaza som uppmanade invånare att fly söderut. OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, uppskattar att omkring en miljon palestinier flytt sina hem - det vill säga runt hälften av Gazaremsans befolkning.

I Khan Younis i södra Gaza befinner sig nu ett stort antal flyktingar. Enligt Reuters berättar människor i lägren om svåra förhållanden - regn som läcker in i tälten där de sover, timlånga köer till toaletterna och brist på mat och vatten. Samtidigt fortsätter de israeliska angreppen även där, dit de blivit ombedda att evakuera

- Vi önskar att vi dött under rasmassorna bara för att hitta lite frid, säger Rami Al-Erqan som befinner sig i lägret.

Överblick

Hamas-gren i Libanon: Har attackerat mål i Israel

Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna har avfyrat 40 missiler från Libanon in i norra Israel, bland annat mot baracker tillhörande den israeliska arméns 769:e brigad.

Det rapporterar Reuters som hänvisar till ett uttalande på den sociala medieplattformen Telegram.

Strider i gränsområdet mellan de två länderna har pågått sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober. Enligt FN:s fredsdelegation i Libanon har man registrerat ett "oroande skifte" i stridigheterna den senaste tiden.

Qatar: Svälta ut palestinier oacceptabelt

Qatar anklagar Israel för att medvetet svälta ut det palestinska folket. Man uppmanar det internationella samfundet att protestera mot detta, enligt Al Jazeera och The Guardian.

Majed al-Ansari, talesperson för Qatars utrikesdepartement, betonar även att den nödhjälp som når Gaza är "en väldigt liten del" av det som behövs.

– Hittills har vi inte sett något riktigt tryck från det internationella samfundet att tillåta full och reservationslös hjälp, säger han i ett uttalande.

Qatar, Egypten, Israel och USA förhandlar för att få fram en vapenvila mellan Israel och Hamas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Samir Abu Eid: Oro för utebliven vapenvila

En tillfällig vapenvila mellan Israel och Hamas kan vara nära förestående. I Gaza stiger dock oron för ännu en misslyckad förhandling.

– Palestinierna vill inget annat än att få fram en vapenvila, säger Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Israel: Har attackerat åtta terrormål

Den israeliska armén (IDF) uppger att man attackerat "åtta betydande terrormål" i Gazaremsan, varifrån robotar mot den israeliska staden Ashkelon avfyrades under tisdagskvällen. Israel ska ha anfallit både på marken och i luften tidigt på onsdagen.

Enligt IDF anfölls även tunnlar och infrastruktur som ska ha använts av terrorister.

IDF-uppgifterna om det israeliska anfallet har inte bekräftats av någon oberoende källa, enligt brittiska The Guardian.

Markerad händelse

Hamas och Fatah ska mötas i Moskva

Representanter från Hamas och Fatah ska mötas i Moskva på torsdag för att diskutera en palestinsk samlingsregering, rapporterar Reuters och hänvisar till ryska nyhetsbyrån Ria.

Under mötet ska Hamas, som styr i Gaza, och Fatah, som styr på Västbanken, även diskutera Gazas återuppbyggnad.

Både Qatar och Egypten har uttryckt sitt stöd för en ny palestinsk tjänstemannaregering efter kriget, rapporterar The Guardian.

Det faktum att Hamas nu bjuds in till samtal ger hopp om en mer försonlig ton mellan de rivaliserande fraktionerna, menar bedömare.

Markerad händelse

Tyska medier: Fregatt sköt skarpt

Tyskland har för första gången skjutit skarpt i EU:s insats för att skydda sjöfarten i Röda havet, rapporterar tyska medier.

Fregatten Hessen avvärjde en attack från Iranstödda Huthimilitanter i Jemen och bekämpade två fientliga mål i luften, uppger källor till nyhetsbyrån DPA.

I fredags godkände den tyska förbundsdagen deltagande i EU-insatsen som går under namnet "Aspides". Fregatten hade redan gett sig av för att kunna delta direkt efter beslutet. (TT)

Amerikanska flygplan och fartyg skjuter ner huthidrönare

Amerikanska flygplan och ett koalitionskrigsfartyg har skjutit ner fem attackdrönare i Röda havet som avfyrades från huthi-kontrollerade områden i Jemen. Det rapporterar USA:s centralkommando tidigt på onsdagen.

Drönarna "utgjorde ett överhängande hot mot handelsfartyg och för den amerikanska flottan och koalitionsfartyg i regionen", enligt centralkommandots uttalande.

Markerad händelse

FN: Massvält nära – men Israel blockerar hjälp

Massvält är nära förestående i norra Gaza, varnar FN:s livsmedelsprogram WFP. Samtidigt har det blivit nästintill omöjligt att leverera nödhjälp och evakuera sjuka eller skadade, enligt Jens Lærke, talesperson för FN:s humanitära organ Ocha.

Alla inplanerade hjälpkonvojer till norra Gaza har stoppats av israeliska myndigheter de senaste veckorna. Ingen humanitär organisation har kunnat leverera nödhjälp sedan den 23 januari, enligt WFP.

- Om inget förändras är en hungersnöd nära förestående i norra Gaza, säger Carl Skau, vice ordförande för WFP.

Enligt olika FN-organ är en fjärdedel av Gazas befolkning ett steg från hungersnöd. Ett av sex barn under två år i norra Gaza lider av akut undernäring och svält, och omkring 97 procent av grundvattnet är enligt uppgift otjänligt för mänsklig konsumtion. (TT)

Markerad händelse

Huthirebellerna: Attackerna upphör – om Israel lämnar Gaza

Huthirebellerna i Jemen tänker inte upphöra sina missil-och drönarattacker mot internationella fartyg på Röda havet så länge Israel fortsätter att utöva sin "aggression" på Gazaremsan. Det enligt huthirebellernas talesperson Mohammed Abdulsalam till Reuters.

På frågan om attackerna skulle upphöra vid en eventuell vapenvila svarar talespersonen: "Bara om belägringen av Gaza upphör och humanitärt bistånd kan nå hela vägen fram".

Källor: Förslag om vapenvila lämnat till Hamas

Terrorstämplade Hamas har fått ett utkast om ett förslag till vapenvila i Gaza och en fångutväxling, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor.

I förslaget från fredsförhandlingarna i Paris skulle det råda vapenvila i 40 dagar och att israeliska gisslan släpps i utbyte mot palestinska fångar, säger en källa med insyn till Reuters. Tio palestinska fångar skulle släppas för varje gisslan, enligt uppgifterna.

Alon Ohel kidnappades av Hamas under musikfestivalen Nova den 7 oktober. Foto: TT