Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gazabon Rabab Magharis hus förstördes: ”Mina drömmar har krossats”. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Fler länder pausar stöd till Unrwa

Under fredagen pausade USA sitt ekonomiska stöd till
FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa. Detta efter Israeliska anklagelser om att tolv anställda vid FN-organet kan ha varit inblandade i Hamas-attack mot Israel den 7 oktober.

Nu pausar även Australien, Kanada, Finland, Storbritannien och Italien stödet.

Hittills i år har inga svenska medel betalats till Unrwa. Den svenska regeringen söker "mer information och kommer att återkomma när bilden har klarnat", sade Sveriges biståndsminister Johan Forssell (M) i fredags.

Norge kommer fortsatt att bidra.

"Situationen för befolkningen i Gaza är katastrofal och Unrwa är den viktigaste humanitära organisationen där", säger utrikesminister Espen Barth Eide (Ap) i ett uttalande till NTB.

Överblick

Flera döda i israelisk flygräd

Minst nio personer har dödats, varav 6 barn, i en israelisk flygräd mot ett hus i södra delen av Gazaremsan, enligt lokala sjukhusmyndigheter, rapporterar AP.

Flygräden genomfördes mot ett bostadshus i stadsdelen Tel Sultan i Rafah på fredagskvällen.

Även på den ockuperade Västbanken har det pågått strider. Under fredagen inledde Israelisk militär en räd mot flyktinglägret Nur Shams invid staden Tulkarem.

Minst fyra palestinier, varav tre medlemmar ur Islamiska Jihad, har dödats, uppger den israeliska militären. Även Islamiska Jihad har bekräftat dödsfallen, rapporterar AP.

Irans utrikesminister: Var ingen attack

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodade israeliska attack mot mål i Iran.

I en intervju med NBC News under fredagen ville Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian inte bekräfta att Israel låg bakom dönarattacken.

– Det som hände i går var ingen attack, säger
Hossein Amir-Abdollahian.
– Det var mer som leksaker som våra barn leker med, inga drönare, fortsätter han.

Enligt Hossein Amir-Abdollahian kommer Iran inte att svara så länge Israel inte inleder ett anfall mot landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: Eskalering kan utebli

Israel har på fredagskvällen ännu inte gett något officiellt uttalande efter morgonens attack i Iran och Iran tonar ner händelsen.

Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid kan en möjlig eskalering av konflikten utebli.

- Just nu, ikväll och de närmaste dagarna verkar det som att det kommer att lugna ner sig, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

G7 motsätter sig offensiv i Rafah

Israel har sagt att man kommer att genomföra en offensiv i Rafah trots att det där befinner sig över en miljon människor på flykt från kriget i övriga Gaza.

G7-länderna meddelar nu i ett gemensamt uttalande med EU att man motsätter sig en "fullskalig militär operation i Rafah", eftersom det skulle få "katastrofala följder" för civilbefolkningen.

"Vi står fast vid vår uppmaning om en trovärdig och genomförbar plan för att skydda civilbefolkningen där", skriver de efter ett möte på Capri.

Länderna som ingår i G7 är Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Blinken om attacken: Inga kommentarer

USA:s utrikesminister Antony Blinken vill inte ge några svar om Israels påstådda attack mot Iran.

– Jag kommenterar inte det mer än att säga att USA inte har varit delaktig i några offensiva operationer, säger Blinken på en pressträff i samband med ett möte med G7-ländernas utrikesministrar i Italien.

Blinken fördömer återigen Iran för helgens attack mot Israel som han menar saknar motstycke i omfattning. Enligt honom är G7-länderna överens om ställa Iran till svars, men betonar samtidigt att fokus ligger på deskalering.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Abu Eid: "Israel vill visa Iran att de kan svara"

Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, berättar att man från officiellt håll inte har kommenterat anklagelserna om att Israel har attackerat Iran under fredagsmorgonen.

Samtidigt är det, av vad som är känt hittills, inte en särskilt omfattande attack utan istället en begränsad, tillägger han.

– Förmodligen är det så att Israel vill visa Iran att de kan svara genom att visa att de kan bomba mål inne i Iran men det är också väl kalibrerat. Meningen är förmodligen att Iran inte ska svara tillbaka.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kan ha skett inifrån Iran: "Inte första gången"

Medieuppgifter gör gällande att attacken kan ha skett i inifrån Iran, ett spår Mellanösternexperter också är inne på.

– Just nu har det ingen betydelse. Dels är det någonting som iranska medier rapporterar själva. Det skulle inte heller vara första gången, om det är Israel, som de attackerar på det här sättet, säger SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter: Oro för storkonflikt

Enligt Stina Blomgren, utrikesreporter på SVT, finns det en stor oro i Mellanöstern för att våldsspiralen urartar och att fler länder dras in, till exempel USA.

- Risken för misstag är hög när situationen är så spänd, säger hon i Morgonstudion.

Detta har hänt: Uppgifter om attack mot Iran

• Flera anonyma källor har uppgett för amerikanska medier att Israel gick till angrepp mot Iran under fredagsmorgonen. Israel har inte officiellt kommenterat uppgifterna.

• Iran avfärdar uppgifterna. Statliga medier skriver att ingen
"utländsk attack mot iranska städer" ägt rum. Däremot uppger militären att "flera" mindre drönare skjutits ner vid staden Isfahan.

• Drönarna ska ha skjutits ner nära några av landets kärnanläggningar. Dessa uppges i iransk statlig tv vara ”helt oskadda”, vilket Internationella atomenergiorganet (IAEA) bekräftar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anders Persson: Kan ha skett inifrån Iran

Uppgifterna om att Israel attackerat mål i Iran är väntade säger
Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet i SVT:s Morgonstudion.

Mycket tyder på att drönare i någon form har använts, men hur attacken ska ha gått till är fortfarande okänt.

– I fall de flyger från Israel så måste de flyga över grannländerna Syrien, Jordanien, Irak eller Saudiarabien med deras samtycke eller kränka deras luftrum.

Enligt Anders Persson har även Israel möjlighet att utföra riktade attacker inifrån Iran. Att det tycks röra sig om mindre drönare talar för att så skulle vara fallet denna gång.

– Det är ett modus som Israel har använt sig av tidigare, det vill säga att flyga drönare inifrån Iran för att attackera, och för att undvika diplomatiska förvecklingar, säger han.