Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

Källor: USA kommer inte stå bakom en motattack

Enligt källor till CNN så har Joe Biden under ett samtal med Benjamin Netanyahu sagt att USA inte kommer att delta om Israel väljer att attackera Iran.

- Man vädjar också till Israel att inte eskalera den här krisen. Men försöker också från amerikanskt håll peka på de militära framgångar som Israel och USA haft under de senaste timmarna, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg.

Enligt statliga iranska medier har Iran skickat ett meddelande till USA via Schweiz om att man kommer att rikta in sig på amerikanska baser om USA väljer att stå bakom ett svar från Israel.

Iran har också varnat Israel att de kommer att svara "starkare och mer beslutsamt" om Israel svarar på Irans attack, rapporterar CNN.

Överblick

Markerad händelse

Israelisk oppositionsledare vill lösa upp parlamentet

Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz föreslår en omröstning för att upplösa parlamentet Knesset i ett försök att få till ett förtidsval. Det uppger hans parti i ett uttalande på torsdagen.

Benny Gantz är en av tre ministrar i det israeliska krigskabinettet som leder Israels krig i Gaza.

Andra oppositionsledare bildade under onsdagen en allians för att avsätta den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu. Det är oklart om gruppen kan lyckas få majoritet i parlamentet.

Oppositionen kräver paus för avtal med Israel

En enig opposition kräver att EU pausar ett omfattande handelsavtal med Israel. Regeringen behöver agera, uppger Socialdemokraternas talesperson Morgan Johansson.

– Det är ingen handelsbojkott, men det måste få konsekvenser att Israel inte följer internationell rätt, säger han till TT.

Oppositionen har under torsdagen lagt fram ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagens utrikesutskott. Där kräver S, V, C och MP att regeringen agerar på tre punkter efter Israels offensiv i Rafah i södra Gaza.

Handeln mellan Israel och EU omfattade 46,8 miljarder euro 2022 och EU är Israels största handelspartner, enligt EU-kommissionen.

(TT)

Cypern: Fortsätter skicka bistånd till Gaza via havet

Humanitärt bistånd till Gazaremsan fortsätter att lämna Cypern havsvägen och kommer att förvaras utanför Gazas kust tills den tillfälliga piren som byggdes av USA har reparerats, enligt en talesperson för den cypriotiska regeringen.

Leveranser av humanitärt bistånd via piren stoppades tidigare i veckan efter komplikationer med anledning av bland annat oväder.

Enligt den cypriotiska regeringens talesperson har man fått indikationer från USA om att problemen ska åtgärdas under de kommande dagarna och att driften av piren "möjligen" kan återupptas i mitten av nästa vecka.

Bilden visar vad som finns kvar av piren sedan Pentagon gick ut med att man stoppar biståndsleveranser. Foto: Maxar Technologies/AFP/TT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rapporter om intensiva strider i Rafah

Intensiva strider rapporteras från centrala och västra Rafahområdet i södra Gazaremsan, rapporterar AFP. Enligt vittnesuppgifter ska israeliska styrkor även ha demolerat flera byggnader i stadens östra delar, där Israels offensiv inleddes den 7 maj.

Även från Gazaremsans norra delar kommer rapporter om pågående strider. För AFP beskriver vittnen tjocka rökpelare över Jabalia och Bait Lahia.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Satellitbilder visar flyktingläger före och efter flyganfallet

Nya satellitbilder som SVT Nyheter tagit del av visar omfattningen av den israeliska attacken mot flyktinglägret i nordvästra Rafah i Gaza på söndagen.

Minst 45 palestinier dödades enligt Hamaskontrollerade myndigheter, många efter att ha fastnat under brinnande tält och skjul där de sökt skydd.

Nu visar det sig att ammunition tillverkad i USA kan ha använts av Israels militär under attacken. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Se mer om det i klippet ovan.

Egyptens president: Tvinga inte palestinier att fly

Den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi uppmanar det internationella samfundet att se till palestinier inte tvångsförflyttas från Gazaremsan, rapporterar AFP.

Uttalandet kom under ett möte med arabiska ledare och diplomater i Peking, där al-Sisi talade efter Kinas president Xi Jinping.

– Jag uppmanar det internationella samfundet att omedelbart tillhandahålla långsiktigt humanitärt bistånd till Gazaremsan och att se till att den israeliska belägringen avslutas, sade al-Sisi.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Foto: EPA/Tingshu Wang/Pool/TT
Markerad händelse

Två sjukvårdare uppges döda i flyganfall i Rafah

Två sjukvårdare i en ambulans uppges ha dödats i ett israeliskt flyganfall i området Tal al-Sultan i västra Rafah, enligt uppgifter från Palestinska Röda Halvmånen och den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza.

Enligt Palestinska Röda Halvmånen ska sjukvårdarna ha varit på väg för att ta hand om döda och skadade i området när ambulansen träffades i attacken.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

FN: Två tredjedelar mindre bistånd når Gaza

Det humanitära biståndet som når Gaza har enligt FN minskat med två tredjedelar sedan Israel inledde sin militära operation i Rafah i början av maj, rapporterar Reuters.

"Mängden mat och annat bistånd som kommer in i Gaza, som redan är otillräcklig för att möta de skyhöga behoven, har minskat ytterligare sedan den 7 maj", sade FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) på onsdagen.

Enligt FN nådde i genomsnitt 58 hjälplastbilar dagligen Gaza mellan 7 maj och 28 maj. Det jämförs med perioden 1 april till 6 maj då i genomsnitt 176 lastbilar dagligen anlände. Siffrorna inkluderar inte bränsle och last inom den privata sektorn.

Markerad händelse

Xi vill se "bred" fredskonferens om Gaza

Kinas president Xi Jinping vill se en fredskonferens i syfte att få slut på kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas i Gaza. Det säger Xi på torsdagen i ett tal till arabiska ledare och diplomater som är på plats för ett stormöte i Peking.

Bland gästerna finns Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi
och andra ledare. Gazakriget väntas vara ett av ämnena på dagordningen.

– Krig bör inte pågå i all oändlighet. Rättvisa bör inte för evigt lysa med sin frånvaro, sade Xi, och tillade att han vill att den föreslagna fredskonferensen ska vara "bred" och att Kina stöder ett "fullvärdigt medlemskap för Palestina i FN".

(TT)

Kinas president Xi Jinping. Foto: Jade Gao/AFP/TT
Markerad händelse

Israel tvingar Unrwa lämna lokaler i Jerusalem

Israel landmyndighet (ILA) beordrar FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) att utrymma sina lokaler i östra Jerusalem inom 30 dagar. Det rapporterar The times of Israel.

Beslutet kommer efter godkännandet av ett krav från Israels bostadsminister Yitzhak Goldknopf att kunna vräka FN-organet från statlig mark.

I ett brev till Unrwa skriver ILA att organisationen är skyldig dem en summa på motsvarande drygt  70 miljoner kronor för att de fört verksamhet på mark som tillhör Israel utan samtycke under de senaste sju åren.