Tysklands justitieminister Marco Buschmann skriver i ett uttalande efter gripandena att landets myndigheter arbetar hårt med att judar ska kunna känna sig säkra i landet. Foto: CLEMENS BILAN

Medlemmar i Hamas ska ha planerat attacker i Europa – fyra gripanden

Uppdaterad
Publicerad

Fyra medlemmar i terrororganisationen Hamas har gripits efter misstankar om att de ska ha planerat attacker mot judiska institutioner i Europa. Det säger åklagare i Tyskland på torsdagen.

Tre av de misstänkta ska ha gripits i Berlin och en i Rotterdam, enligt åklagarna. Samtliga ska ha varit medlemmar i Hamas under en lång tid och ska ha kopplingar till nätverkets militära ledarskikt.

– De misstänkta planerade att föra in vapen till Berlin för att attackera judiska institutioner, säger riksåklagaren i ett uttalande.

Gripandena skedde vid lunchtid och den federala åklagarmyndigheten har nu tagit över utredningen. De gripna ska enligt tyska medier ha varit på väg att hämta vapen från en vapendepå. Flera lägenheter och en restaurang i Berlin har genomsökts av polis.

Tre gripna misstänkta för terrorbrott i Danmark

I Danmark har samtidigt tre personer gripits på torsdagen misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Det är ännu oklart om den tyska aktionen har någon koppling till Danmark.

Enligt Israel har samtliga gripna i Tyskland och Danmark koppling till Hamas. Dansk polis misstänker däremot ett samband till det kriminella nätverket Loyal to familia. Terrorforskaren Tore Hammings säger till DR att han är tveksam till Israels teori om Hamas-koppling och säger att terror i väst inte något som Hamas normalt ägnar sig åt eller skulle ha särskilt stor nytta av.

– Mycket tyder på att gripandena i Danmark, Tyskland och Nederländerna hänger ihop, och att israeliska myndigheter bidragit med underrättelseinformation. Oavsett vilken terrororganisation de gripna är knutna till så bekräftar det bilden som Säkerhetspolisen pekat på under senare tid, att terrorhotet förvärrats ytterligare sedan 7 oktober, säger SVT:s säkerhetsreporter John Granlund.

Tyskland förbjöd Hamas för en månad sedan

Tysklands justitieminister Marco Buschmann kommenterar gripandena i ett inlägg på X:

”Vi måste göra allt vi kan för att se till att judar i vårt land inte behöver frukta för sin säkerhet igen”.

För en dryg månad sedan förbjöd Tyskland terrororganisationen Hamas och det palestinska nätverket Samidoun från att verka i landet.

Säpo: Arbetar med löpande bedömning

SVT Nyheter har varit i kontakt med Säpo angående om de fått uppgifter om ökad terroraktivitet i Sveriges närområde eller fått indikationer på kommande koordinerade attacker i Europa den senaste tiden. De svarar att de arbetar med löpande bedömning av den förhöjda hotbilden, men avböjer att kommentera ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.