Gaurav Sharma dyker upp när man minst anar det. Foto: T

Han går till val – som Spindelmannen

Uppdaterad
Publicerad

Glöm kostymer, knappar och dörrknackning. I Indien har en man kommit på ett helt nytt sätt att skaffa röster i årets val.

I en lägenhet i Mumbai knackar det plötsligt på någons fönster på tionde våningen. Det är inte en fågel, fönsterputsare eller buse som kastar sten. Utanför, på väggen, hänger Gaurav Sharma – en 31-årig politiker som ställer upp i årets val. Eller, som man skulle kunna tro, Indiens svar på superhjälten Spindelmannen.

31-åringen ställer upp som självständig kandidat i södra Mumbai för det allmänna valet och hoppas att med sin något annorlunda strategi vinna väljarnas förtroende. Gaurav Sharma säger själv att det tar honom häpnadsväckande 19 minuter att göra en av sina valturnéer genom ett 45-våningshus, skriver CNN.

Brinner för människors rättigheter

På frågan om han tror att väljare tar honom på allvar i den seriefigurinspirerade dräkten svarar  Gaurav Sharma att de absolut gör det. Politikern säger också att han – i likhet med den fiktiva superhjälten – besitter mod, hög koncentrationsförmåga och hängivenhet. Egenskaper som enligt honom är viktiga för en valkandidat.

Och om taktiken går hem, vet han precis var han ska börja.

– Människor kan fortfarande inte tillgodose sina basala behov. De behöver vatten, elektricitet och utbildning.

Går till val med en symbol

I Indien, där en stor andel av befolkningen inte är läs- eller skrivkunniga, är symboler för kandidaterna en enormt viktig del i kampanjen. Människor röstar på en bild, snarare än på ett namn. En palm betyder till exempel att man röstar på Kongresspartiet, en lotusblomma för Indiska folkpartiet och en kvast för anti-korruptionsparti Aam Aadmi.

Gaurav Sharmas symbol? Inte helt oväntat, ett fönster.

Totalt 543 parlamentsledamöter ska utses i årets val i Indien som just nu pågår – världens största och näst längsta val. Nästan 815 miljoner indier ska välja ett nytt parlament i det enorma valmaskineriet.

Partierna väntas lägga ut motsvarande fem miljarder dollar på valrörelsen. Bara det amerikanska valet 2012 har kostat mer, sju miljarder dollar. Enligt en undersökning i The times of India är den ekonomiska tillväxten och korruption de frågor som engagerar flest människor i denna valrörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer